Τι «άφησε» ο θάνατος του πλουσιότερου Ισραηλινού στους γιους του

Μπορούν δύο αδέρφια που είχαν τον ίδιο (δισεκατομμυριούχο) πατέρα να είναι τόσο διαφορετικοί επιχειρηματίες; Η ιστορία των αδερφών Όφερ δείχνει πως γίνεται.

Όταν ο πλουσιότερος άνδρας του Ισραήλ, Σάμι Όφερ, απεβίωσε το 2011, τα δύο του παιδιά, Άινταν και Άιαλ, αποφάσισαν να χωρίσουν την αμύθητη περιουσία του (μετοχές σε ναυτιλιακές, ακίνητα, τράπεζες, καταθέσεις) με κλήρο σε ίσα μερίδια ώστε να μην υπάρξουν τριβές.

Το 2013, όταν ολοκληρώθηκε η διαμοιρασμός, ο καθένας είχε περιουσία 6 δισ. δολαρίων. Ο Άιαλ

κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να την αυξήσει στα 8,6 δισ. δολάρια, προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό τους επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα και ξενοδοχεία στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ενώ ο Άινταν έχει μείνει με 3 δισ. δολάρια, εξαιτίας λανθασμένων επιλογών.

Τα δύο αδέρφια γεννήθηκαν στο Ισραήλ και φοίτησαν εσώκλειστοι σε σχολείο στη Βρετανία πριν επιστρέψουν στην πατρίδα τους για την στρατιωτική τους θητεία. Και οι δύο σπούδασαν ναυτικό δίκαιο στο Λονδίνο.

Στη συνέχεια, ο Άιαλ δούλεψε κοντά στον πατέρα του στην ναυτιλιακή εταιρεία - «ναυαρχίδα» του ομίλου ενώ ο Άινταν μετακόμισε στο Χονγκ Κονγκ κι επέκτεινε τον στόλο τανκερς του ομίλου.

Μετά από μερικά χρόνια στην Ασία και τη Νέα Υόρκη, επέστρεψε στο Ισραήλ κι έπεισε την οικογένεια των Όφερ να επενδύσει σε έναν γιγάντιο όμιλο συμμετοχών, την Israel Corp. Ltd. Η οικογένεια πλήρωσε 330 εκατ. δολ. για το πλειοψηφικό ποσοστό και ο Άινταν έγινε πρόεδρος της εταιρείας.

Η επένδυση αυτή ήταν η «αρχή του κακού» για τον Άινταν καθώς η εταιρεία ενεπλάκη στη συνέχεια σε διάφορα σκάνδαλα και πολιτικές σκοπιμότητες στο Ισραήλ.

Στο μεταξύ, ο Άιαλ κατάφερε να αποστασιοποιηθεί από τον όμιλο να να δημιουργήσει μια τεράστια «αυτοκρατορία» ακινήτων, κρατώντας χαμηλό προφίλ. Σήμερα το χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνει πάνω από 50 ακίνητα σε τέσσερις χώρες, από ξενοδοχεία και διαμερίσματα έως εμπορικά καταστήματα.

Οι συνεργάτες του τον χαρακτηρίζουν ως έναν πειθαρχημένο κι ενεργό επιχειρηματία, που βλέπει τον εαυτό του ως τον θεματοφύλακα της οικογενειακής περιουσίας, που κάποια στιγμή θα περάσει στα τέσσερα παιδιά του.

Ο Άιαλ Όφερ

Αντίθετα, ο Άινταν χαρακτηρίζεται ως πιο εξωστρεφής, πολυμαθής με διάφορα ενδιαφέροντα χωρίς όμως στρατηγική. Δεν τον ενδιαφέρουν οι επενδύσεις στα ακίνητα, αποφεύγει τις «ώριμες» αγορές και αναζητά το ρίσκο. Μεταξύ άλλων, έχει επενδύσει σε εργοστάσια ηλεκτρικού ρεύματος στην Ινδία και το Περού, σε μια κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία και μια startup που κατασκευάζει τεστ ούρων για το σπίτι.

«Δεν είμαι ευχαριστημένος από την αξία του χαρτοφυλακίου μου. Αλλά δεν είμαι κερδοσκόπος. Ξέρω ότι όλα τα πράγματα κάνουν τον κύκλο τους» λέει ο Άινταν, σχολιάζοντας τη διαφορά πλούτου με τον αδερφό του. «Με τον αδερφό μου είμαστε δεμένοι αλλά δεν μιλάμε για δουλειές» προσθέτει.

Ο Άινταν Όφερ

Keywords
Τυχαία Θέματα