Α. Κεφάλας: Εξαγωγές €1 δισ. και δουλειά σε πάνω απο 15.000 εργαζόμενους στην εξορυκτική βιομηχανία

Της Μαριάννας Τζάννε

Στυλοβάτης της περιφερειακής οικονομίας και ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας με διεθνή παρουσία και πάνω από 15.000 εργαζόμενους είναι ο κλάδος της εξορυκτικής –μεταλλουργικής βιομηχανίας, ο οποίος συνεισφέρει το 3,4% του ΑΕΠ της χώρας με τζίρο 6,2 δισ. ευρώ ετησίως. Το 80% της παραγωγής εξάγεται με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν σε αξία πάνω από 1 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Την μεγάλη συμβολή των μεταλλευτικών επιχειρήσεων στην Περιφέρεια, περιέγραψε χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο Πρόεδρος

του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων κ. Αθανάσιος Κεφάλας. Όπως ανέφερε οι δραστηριότητες του εξορυκτικού τομέα έχουν σημαντικό αντίκτυπο και στην οικονομία της Αττικής, συνεισφέροντας περίπου 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο λόγος είναι ότι στην Αττική βρίσκεται η έδρα και τα γραφεία των περισσότερων εκπροσώπων του κλάδου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΜΕ στους ανασταλτικούς παράγοντες που εμποδίζουν την ανάπτυξη του εξορυκτικού κλάδου και αποτελούν τροχοπέδη. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε "η δύσκαμπτη αδειοδοτική διαδικασία τόσο για υφιστάμενες δραστηριότητες όσο και για νέες επενδύσεις, η γραφειοκρατία, ο αναχρονιστικός λατομικός νόμος, οι κοινωνικές αντιδράσεις λόγω του μεγάλου φόβου για υποβάθμιση του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την μη ύπαρξη αποτελεσματικών ελέγχων, η έλλειψη σταθερού φορολογικού και εργασιακού νομοθετικού πλαισίου και πάνω απ' όλα η ανασφάλεια δικαίου".

Ο κ. Κεφάλας, κληθείς να σχολιάσει την αρνητική στάση που κρατά η πολιτεία στην περίπτωση της Ελληνικός Χρυσός, υποστήριξε ότι υπάρχει ένα κακό παρελθόν, με τις άδειες να δημιουργούν αντιπαλότητα και κοινωνική αναστάτωση. "Δεν είναι τυχαίο ότι ότανξεκινά να αδειοδοτηθεί μια εγκατάσταση το πρώτο πράγμα που μας ρωτάνε είναι τι λέει ο δήμαρχος και η τοπική κοινωνία" ανέφερε και τόνισε ότι ο χρυσός δεν είναι δακτυλίδια και βραχιόλια αλλά βιομηχανικό προϊόν που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων, ιατρικών μηχανημάτων (τομογράφων) κ.α. Ο κ. Κεφάλας προσπάθησε να καταρρίψει την άποψη ότι οι βιομηχανίες καταστρέφουν τον φυσικό πλούτο και πλήττουν το περιβάλλον, επισημαίνοντας ότι στην Μήλο που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της πρώην S&B στην οποία διατέλεσε ανώτατο στέλεχος και παραμένει μετά την στρατηγική συγχώνευση με την γαλλική Imerys, ήδη 63 στρέμματα γης θα μετατραπούν σε αμπελώνες με πρωτοβουλία της εταιρείας. Σε ότι αφορά την επίδραση της κρίσης στον κλάδο δήλωσε ότι επίπτωση στο τζίρο δεν υπάρχει.

Ωστόσο διαπιστώνεται ότι επίδραση υπάρχει στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων λόγω για παράδειγμα της υπερφορολόγησης.

Επικαλούμενος μελέτη του ΙΟΒΕ, σημείωσε ότι μετά την Αττική η συνεισφορά του κλάδου είναι μεγάλη και στην Κεντρική Μακεδονία και φτάνει περίπου το 1 δισ. ευρώ. Στον εξορυκτικό τομέα οφείλεται επιπλέον, το 12% της προστιθέμενης αξίας που δημιουργείται στην Στερεά Ελλάδα (740 εκατ. ευρώ). Αντίστοιχα περίπου το 4% της προστιθέμενης αξίας που δημιουργείται στις περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (300 εκατ. ευρώ), Δυτικής Μακεδονίας (130 εκατ.) και Θεσσαλίας (270 εκατ. ευρώ) καθώς επίσης και περίπου το 3% της προστιθέμενης αξίας που δημιουργείται στο Νότιο Αιγαίο (160 εκατ. ευρώ). Σημαντική είναι επίσης η συνεισφορά της εξορυκτικής βιομηχανίας στην προστιθέμενη αξία που παράγεται στην Κεντρική Μακεδονία (περίπου 500 εκατ. ευρώ ή περίπου 2,2% της προστιθέμενης αξίας της περιφέρειας).

Ο κ. Κεφάλας αναφέρθηκε στις περιφερειακές επιδράσεις της εξορυκτικής βιομηχανίας στην απασχόληση που είναι ιδιαίτερα σημαντικές, υποστηρίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί ότι έχει συμβάλλει ακόμη και στην εσωτερική μετανάστευση, καθώς όλο και περισσότεροι νέοι μετακινούνται σε νησιά και περιοχές που υπάρχει αντίστοιχη δραστηριότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα