YouGoCulture: Από την Ελλάδα για τον κόσμο

Ποια εικόνα έχουν οι άλλοι λαοί για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της; Είναι ίδια με αυτή που εμείς οι Έλληνες μοιραζόμαστε; Πώς μπορούμε να αποτυπώσουμε την εικόνα της χώρας μας και να τη μοιραστούμε από κοινού με τον κόσμο;

Το YouGoCulture, που υλοποιείται από το Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

(ΕΚΠΑ), είναι μια εκπαιδευτική, ελεύθερης πρόσβασης ψηφιακή πλατφόρμα που επιχειρεί να γνωρίσει την Ελλάδα στον υπόλοιπο κόσμο μέσα από τον πολιτισμό της.

Το YouGoCulture.com, έχει ξεκινήσει την αποστολή του, έχοντας αποτυπώσει τη γοητεία μοναδικών προορισμών της Πελοποννήσου και της Αττικής: Εννέα προορισμοί (αρχαία Μεσσήνη, αρχαία Ολυμπία, Μυκήνες, Επίδαυρος και Μυστράς από την Πελοπόννησο και το ιστορικό και μητροπολιτικό κέντρο της Αθήνας, το Σούνιο, ο Μαραθώνας και η Ελευσίνα από την Αττική), εκατοντάδες σημεία ενδιαφέροντος, (μνημεία, αξιοθέατα, δραστηριότητες, πόλεις, χωριά), δεκάδων ωρών βίντεο και συνεντεύξεις, χιλιάδες φωτογραφίες και πανοράματα 360°, είναι μόνο η αρχή ενός εγχειρήματος, που φιλοδοξεί να αποτελέσει δίαυλο επικοινωνίας με το διεθνές κοινό, μέσω της «οικουμενικής γλώσσας» του πολιτισμού.

Μέσα από το YouGoCulture.com, άνθρωποι και μνημεία μοιράζονται τις «ιστορίες» τους.

Έτσι, μέσα από συνεντεύξεις με εκπροσώπους τοπικών κοινωνιών και καθημερινούς ανθρώπους που μοιράζονται τις ιστορίες τους, τη γνώση τους για την περιοχή, οι ξεναγήσεις «ζωντανεύουν» με έναν ξεχωριστό τρόπο.

Τα σημεία ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν εκτός από αρχαιολογικούς χώρους και τα επιμέρους μνημεία ή σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, σημεία περιβαλλοντικού ή γεωλογικού ενδιαφέροντος, σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος (εναλλακτικού ή μη), χώρους σύγχρονου πολιτισμού και ψυχαγωγίας, καθώς επίσης και γαστρονομικές παραπομπές, με πληροφορίες για τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, παραδοσιακά πιάτα και τις συνταγές τους.

«Δημιουργήσαμε μια ψηφιακή πλατφόρμα εικονικής περιήγησης που αποτυπώνει διαχρονικά τον πολιτισμό των Ελλήνων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο», λέει στο ΑΜΠΕ ο Παναγιώτης Ε. Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος του E-Learning του ΕΚΠΑ. Παράλληλα, τονίζει: «Απευθύνεται σε ολόκληρο τον κόσμο και λειτουργεί ως "πύλη" υποδοχής του ενδιαφέροντος για την πολιτιστική κληρονομιά και τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά μοναδικών προορισμών της περιοχής μας».

Τα επόμενα βήματα για την ανάπτυξη της πλατφόρμας είναι να προστεθούν νέοι προορισμοί, η Κνωσός, η Φαιστός, η Ελεύθερνα και η Γόρτυνα της Κρήτης, η Δήλος και οι Δελφοί, αλλά και να εμπλουτιστούν με επιπλέον υλικό το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και η αρχαία Μεσσήνη.

Για να συνεχίσει, όμως την ανάπτυξη και τον εμπλουτισμό του με νέους προορισμούς και υλικό, το YouGoCulture στρέφεται και στο... κοινό, μέσω του crowdfunding.

Το act4Greece στηρίζει τη δράση You Go Culture από 10.05.2017 έως 10.09.2017, με σκοπό τη συγκέντρωση πόρων για την κάλυψη των εξόδων δημιουργίας περιεχομένου με πρωτότυπο οπτικοακουστικό υλικό (φωτογραφίες, βίντεο, πανοράματα 360° και συνοδευτικά κείμενα) για τη 2η Φάση ανάπτυξης της πλατφόρμας, με συνολικό προϋπολογισμό €77.800. Το E-Learning του ΕΚΠΑ καλύπτει, με ίδιους πόρους, ποσό €12.800. Μέσω του act4Greece αναζητούνται επιπλέον πόροι, ύψους €65.000.

Keywords
Τυχαία Θέματα