Xρηματιστήριο: Έχασε και πάλι τις 800 μονάδες

Με απώλειες έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό δείκτη να κλείνει στις 788,75 μονάδες καταγράφοντας πτώση 0,90% με αποτέλεσμα να απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από τον στόχο της διάσπασης του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων. Οι επενδυτές και στη σημερινή συνεδρίαση προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις κερδών των προηγούμενων συνεδριάσεων, με τους αγοραστές να κάνουν την εμφάνιση τους στα χαμηλά ημέρας και να μην αφήνουν τον δείκτη

να κατευθυνθεί προς την πρώτη στήριξη των 775 μονάδων.

Με τους επενδυτές εμφανώς επηρεασμένους από αναλύσεις ξένων οίκων ότι πρώτο τρίμηνο του έτους θα είναι χαμένο και η ανάκαμψη για το σύνολο του έτους θα είναι αρχικά χαμηλότερη από ότι αναμενόταν, το πιο πιθανό σενάριο για την Ελληνική οικονομία είναι ότι η ανάκαμψη θα έρθει από τα μέσα του δευτέρου τριμήνου ή στο τρίτο τρίμηνο μιας και ο τουριστικός τομέας και η επιτυχή διάθεση του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό θα παίξουν τον μεγαλύτερο ρόλο στην σημερινή χρονιά.

Πιο συγκεκριμένα, οι διεθνείς αναλυτές έχουν προειδοποιήσει πως η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας φέτος θα είναι πολύ χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, κυρίως λόγω του «βάρους» του α΄ τριμήνου το οποίο εξελίσσεται σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο τρίμηνο.

Η Wood προέβλεψε ότι το 2021 η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 3,6%, η Bofa στο 2,8%, η Capital Economics στο 3%, η Citi στο 3,9% και η HSBC στο 3% επίσης. Η ING από την πλευρά της εμφανίζεται ακόμα πιο επιφυλακτική, εκτιμώντας πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα κινηθεί στο 2% μόλις, καθώς το πρώτο τρίμηνο θα είναι ένα άλλο χαμένο τρίμηνο με την ύφεση σε ετήσια βάση να είναι διψήφια και κοντά στο 11%.

Ακολούθως και οι νέοι στόχοι του υπουργείου Οικονομικών έχουν αλλάξει από 4,8% στο 3,5% μετά και την πρόβλεψη της Κομισιόν ότι η ανάπτυξη το 2021 θα είναι στο 3,5% από το 5% της προηγούμενης πρόβλεψης της. Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Μεγάλης κεφαλαιοποίησης ο οποίος υποχώρησε κατά 1,14% στις 1.873,84 μονάδες η Ελλάκτωρ στις δημοπρασίες έκλεισε με την μεγαλύτερη άνοδο με 3,3% και ακολούθησε η ΔΕΗ με 3,25%, ενώ έκλεισαν ήπια θετικά η Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα και Aegean.

Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Τράπεζα Πειραιώς με 4,52% και ακολούθησαν η Alpha Bank με 2,94%, η Τέρνα Ενεργειακή με 2,27% και ο ΟΤΕ με 2,02%. Με απώλειες άνω του 1% έκλεισαν η Σαράντης, Jumbo, Coca Cola, Φουρλής, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τιτάνας, ΟΛΠ, Λάμδα και Motor Oil με τον ΑΔΜΗΕ να κλείνει αμετάβλητος.

Στη Μεσαία Κεφαλαιοποίηση η οποία έκλεισε με απώλειες 0,45% στις 1.119,17 μονάδες η Ιντρακόμ με 6,21% σημείωσε την μεγαλύτερη άνοδο και ακολούθησαν ο ΑΒΑΞ με 1,76%, Πλαίσιο με 1,11% και Briq με 1,02% ενώ ήπια θετικά έκλεισαν η ΕΛΤΟΝ, Ολυμπιακή Τεχνική και Cenergy. Στον αντίποδα και με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισε η ΜΙΓ με 3,3% και ακολούθησε η Τράπεζα Αττικής με 2% ενώ απώλειες άνω του 1% είχε η ΕΥΑΘ, Quest, Ικτίνος και Profile με τα Πλαστικά Θράκης, Παπουτσάνη, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΚΡΙ-ΚΡΙ και Ιντρακάτ να κλείνουν ήπια αρνητικά. Στα 68 εκατομμύρια ευρώ ο τζίρος με 28 εκατομμύρια ευρώ ο όγκος των συναλλαγών.

Διαβάστε επίσης:

Bitcoin: Τρελή πορεία από ρεκόρ σε ρεκόρ – Ξεπέρασε και τα 51.000 δολάρια

Κομισιόν: Παρατείνει για ένα εξάμηνο την ενισχυμένη εποπτεία στην Ελλάδα

Σούπερ μάρκετ: Το ωράριο λειτουργίας για σήμερα 17 Φεβρουαρίου (vid)

Keywords
Τυχαία Θέματα