XA: Βουτιά 1,45% και στο βάθος... νταούλια

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Το τουρκικό κραχ πυροδότησε ένα διεθνές sell-off που επηρέασε ειδικά Ευρώπη (κυρίως DAX) και αναδύομενες αγορές, και το οποίο δεν άφησε ανεπηρέαστο φυσικά το ελληνικό Χρηματιστήριο.

Με την αναβάθμιση της Fitch προ των πυλών και τα... νταούλια των αγορών εν όψει εξόδου στις 21 Αυγούστου να ηχούν ήδη (για κάποιους), το σημερινό -1,45% δε θα μπορούσε να έχει έρθει σε χειρότερο timing για το ελληνικό ΧΑ.

Η ευκολία με την

οποία χάθηκαν σημαντικές στηρίξεις (και ειδικά των 750 μονάδων) φανέρωσε το πόσο ευάλωτη και αδύναμη είναι η ελληνική αγορά, μια αγορά που με τις τράπεζες σε «ομηρία» και εν όψει επίσημης εξόδου από τα μνημόνια, φαντάζει με ασθενή που παίρνει εξιτήριο ενώ ακόμη νοσεί.

Εν τω μεταξύ η οριστική άρση του waiver έδωσε το «τελειωτικό» χτύπημα σε ότι.. όνειρα υπήρχαν για συμμετοχή της τελευταίας στιγμής στο QE, αν και εδώ που τα λέμε, κανένας σόφρων επενδυτής του ελληνικού Χρηματιστηρίου δεν περίμενε να συμβεί κάτι τέτοιο έτσι κι αλλιώς.

Τα ελληνικά ομόλογα υπέστησαν σημαντική επιδείνωση και σήμερα, με το 10ετές να ξεπερνά το 4,22%.

Η ελληνική αγορά παρέμεινε άτονη, αδύναμη και ασθενική ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι και σήμερα διακινήθηκαν πακέτα στον ΟΤΕ 300 χιλ αξίας 4,1 εκατ ευρώ επιδρώντας για ακόμη μία ημέρα στον πολύ χαμηλό τζίρο της αγοράς.

Ειδικά για την Εθνική τράπεζα η έγκαιρη πώληση της Finansbank αποδεικνύεται πολύ σωστή ενέργεια καθώς εάν σήμερα την κατείχε θα ενέγραφε ζημία από συναλλαγματικές διαφορές 2 δισ.

Οι αναδυόμενες αγορές δέχονται ισχυρές πιέσεις και ειδικά τα περιφερειακά νομίσματα.
Οι εξελίξεις αυτές συνδέονται άμεσα με την Τουρκία, όπου και αρκετές εισηγμένες έχουν έκθεση, δημιουργώντας νέους "πονοκεφάλους" στην αγορά.

Περισσότερες από 750 επιχειρήσεις είχαν επενδύσει στην Τουρκία μέχρι τα τέλη του 2017 με τις επενδύσεις να έχουν ενταθεί στο χρονικό διάστημα 2016-2017, με την πορεία της τουρκικής λίρας να εντείνει τις ανησυχίες.

Μάλιστα, οι ανησυχίες αυτές αυξήθηκαν καθώς στελέχη της ΕΚΤ δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους και για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στο τουρκικό νόμισμα.

Πίσω στα δικά μας, το ενδιαφέρον στρέφεται σήμερα στον οίκο Fitch και στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος αν και αναμένεται να αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα Β+, εντούτοις η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει την εξέλιξη και κινείται με περισσότερες επιρροές από τις διεθνείς εξελίξεις.

Σε ένα τέτοιο κλίμα, οι πτωτικές τάσεις στις τράπεζες συντηρούνται έως -2%, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι θα χρειαστούν μήνες για μια ουσιαστική ανοδική αντίδραση, έως ότου αρχίζουν να δείχνουν καλά σημάδια μείωσης των NPEs ενώ νομοτελειακά δεν θα αποφευχθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.

Οι τράπεζες δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτή την φάση στην άνοδο του χρηματιστηρίου ουσιωδώς, συγκυριακά για λίγο ναι αλλά όχι δομικά ενώ ορόσημο θα είναι οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.

Με αρνητικά πρόσημα κινήθηκαν και οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Η εικόνα στα ελληνικά ομόλογα έχει επιδεινωθεί σημαντικά με το 10ετές στο 4,24% - πριν λίγες ημέρες ήταν 3,93% - και το 25ετές στο 5,20% προφανώς με τέτοια επιτόκια η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές και δεν είναι τυχαίο ότι η Rothschild προτείνει μετάθεση των σχεδίων εξόδου στις αγορές.

Τιμές

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,45% στις 743,73 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 753,17 μονάδων (-0,20%) και 743,68 μον. (-1,45%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 27,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 14 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 368 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,62%, στις 1.966,12 μονάδες, ενώ στο -0,58% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.191,71 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,03% στις 798,3 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 2,35%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 2,84%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 5,48%.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς και ο ΑΔΜΗΕ σημείωσαν απώλειες 3,74% και 3,33% αντίστοιχα, ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση σε Φουρλή, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, Eurobank, Βιοχαλκο, ΕΧΑΕ και Jumbo.

Οι απώλειες σε ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, Alpha Bank, Aegean, Motor Oil, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια και Σαράντη ξεπέρασαν το 1%, ενώ υπό έλεγχο συντήρησαν την πτώση τους οι ΟΤΕ, Grivalia, ΟΛΠ, Μυτιληναίος και Τιτάν. Χωρίς μεταβολή ο ΟΠΑΠ, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή ήταν η μοναδική θετική μετοχή στον FTSE 25, με κέρδη 0,53%.

Keywords
Τυχαία Θέματα