Wall Street: Ήπια κέρδη στην εκπνοή του έτους

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Με ήπια κέρδη πρόκειται να αποχαιρετήσει το 2018 η Wall Street, σε μια «κουτσουρεμένη» συνεδρίαση (λόγω ημι-αργίας) η οποία δεν αντικατοπτρίζει σε καμία περίπτωση την εξαιρετικά ταραχώδη πορεία της αμερικανικής αγοράς φέτος.

Ιστορικά υψηλά, ρεκόρ μεταβλητότητας, σκάνδαλα κολοσσών και ισχυρά sell-off σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει, με τους τρεις βασικούς δείκτες να μετρούν συσσωρευμένες απώλειες σχεδόν 10%, έχοντας καταγράψει το χειρότερο Δεκέμβρη από τη Μεγάλη Ύφεση του 1931.

Σήμερα ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,80%

στις 23.245 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,42% στις 2.496 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,17% υψηλότερα στις 6.596 μονάδες.

Το δολάριο, ίσως ο μεγαλύτερος νικητής του έτους, κερδίζει αυτή την ώρα οριακά έδαφος στο 1,1431 EUR/USD, καθώς Brent και αργό υποχωρούν στα 53 και 45 δολ/βαρέλι αντίστοιχα. Ο χρυσός ενισχύεται στα 1.283,7 δολάρια, έχοντας επίσης καταγράψει καλήπ ορεία ιδίως στο δεύτερο μισό του έτους, ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο αποκλιμακώνεται στο 2,174%.

«Υπερβολικά αισιόδοξος ο Τραμπ», λέει η WSJ

Ωστόσο νωρίτερα η άνοδος ξεπερνούσε το 1%, μετά και τα ενθαρρυντικά tweets του Τραμπ, ο οποίος έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο με τον Κινέζο ομόλογό του σε ότι αφορά τις εμπορικές διαπραγματεύσεις. Το εμπόριο θα βρεθεί στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος και το 2019, και θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την τάση των αγορών αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας.

Ωστόσο το μίνι «year-end» ράλι που επιχείρησε να χαρίσει ο Αμερικανός Πρόεδρος στην αγορά προκειμένου να ωραιοποιήσει την άσχημη εικόνα του Δεκεμβρίου (ως είθισται άλλωστε) «ξεφούσκωσε» από νωρίς, μετά και από αποθαρρυντικό δημοσίευμα της WSJ που προσγειώνει τους επενδυτές, κάνοντας λόγο για... υπερβολικό Τραμπ όπως πάντα.

Ειδικότερα, μετά τις δηλώσεις του, δημοσίευμα της «Wall Street Journal» ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενδεχομένως να εμφανίζεται υπερβολικά αισιόδοξος.

Πάντως η εφημερίδα ανέφερε ακόμη ότι οι ΗΠΑ αναζητούν περισσότερες λεπτομέρειες από την Κίνα, όσον αφορά τις εμπορικές της προτάσεις, ευελπιστώντας οι δύο πλευρές να προχωρήσουν σε συμφωνία πριν από την 1η Μαρτίου.

Με βαριές απώλειες αποχαιρετούν το έτος οι δείκτες

Ο S&P 500 ετοιμάζεται να «αποχαιρετήσει» το 2018 με πτώση 7%, ο Dow Jones με απώλειες 6,7% και ο Nasdaq με πτώση 4,6%.

Μεγάλο μέρος αυτής της πτώσης οφείλεται στην «κατρακύλα» του Δεκεμβρίου, μήνας κατά τον οποίο οι επενδυτές «εγκατέλειψαν» τις μετοχές, εν μέσω ανησυχιών για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και των φόβων για μια λανθασμένη νομισματική πολιτική της Fed. Η κόντρα Τραμπ-Fed και η ρητορική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα διαδραματίσει επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο το ερχόμενο έτος.

Μάλιστα η συνεδρίαση της 24ης Δεκεμβρίου 2018 ήταν η χειρότερη όλων των εποχών για αυτή την ημέρα, με τον S&P 500 να εισέρχεται σε bear market. S&P 500, Dow Jones και Nasdaq θα κλείσουν τη χρονιά με τη μεγαλύτερη πτώση από την κρίση του 2008.

Keywords
Τυχαία Θέματα