Wall Street: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ερευνά τις ΙΡΟ των startups

Οι πτωτικές πορείες πρώην "καυτών" μετοχών τεχνολογικών startups μετά από τις IPO τους έχουν προκαλέσει το... ενδιαφέρον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Η πρόεδρος της Επιτροπής (SEC), Mary Jo White, εξέφρασε ανησυχίες πως μερικοί επενδυτές μπορεί να παρουσιάζουν τις ιδιωτικές εταιρείες τεχνολογίες ως ουτοπικές. Η White ανέφερε πως κάθε φορά που υπάρχει μεγάλη μετατροπή

της αξίας των μετοχών μετά από μία αρχική δημόσια προσφορά, προκαλούνται ερωτήματα για την επιρροή που δέχθηκαν οι επενδυτές που αγόρασαν μετοχές που δεν είχαν καταχωρηθεί ακόμη.

Τα σχόλια της White καταφτάνουν τη στιγμή που όλο και περισσότεροι επενδυτές προσπαθούν να βρουν τρόπους να "μπουν" στη Silicon Valley και δη σε εταιρείες που παραμένουν ιδιωτικές. Αν και οι startups έχουν λιγότερες υποχρεώσεις όσον αφορά τη δήλωση των οικονομικών τους στοιχείων, οι μετοχές τους προωθούνται σε ανθρώπους που δεν έχουν την εμπειρία να κρίνουν για την ορθότητά τους.

Η White ανέφερε πως "οι επενδυτές μπορεί να ενθουσιαστούν από ένα άρθρο σε ένα blog και να επενδύσουν τα χρήματά τους. Ανησυχούμε για το εάν λαμβάνουν αρκετές ή ορθές συμβουλές".

Η Square Inc, για παράδειγμα η οποία προχώρησε σε ΙΡΟ τον Νοέμβριο, εκτιμάται στα 3,2 δισ. δολάρια, κάτι που είναι πολύ παρακάτω από τα 6 δισ. στα οποία είχε εκτιμηθεί μετά από έναν γύρο ιδιωτικών επενδύσεων το 2014. Παράλληλα, οι μετοχές της Box Inc έχουν πέσει κατά 31% από πέρυσι, ενώ η Etsy Inc έχει επιδείξει μείωση 54%.

Η Fidelity Investments απομείωσε την αξία του μεριδίου της στην εταιρεία Snapchat κατά 25% μέσα στο 2015, κάτι που ακολουθήθηκε και από άλλους επενδυτές στην εταιρεία Dropbox Inc.

H SEC ερευνά για το εάν οι σύμβουλοι επενδύσεων βοήθησαν στο... ξεφόρτωμα μετοχικών πακέτων και κατά πόσο αυτό είναι νόμιμο και θεμιτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα