WSJ: Ο τιμοκατάλογος των λαθρεμπόρων - Πόσα βγάζουν εις βάρος των προσφύγων

Στο μεγάλο «εμπόριο» προσφύγων που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα αναφέρεται εκτενώς σε ρεπορτάζ της η Wall Street Journal αναλύοντας πώς επιτήδειοι εκμεταλλεύονται τον πόνο και την ανάγκη των προσφύγων για να βγάλουν χρήματα, την ώρα που τα σύνορα παραμένουν κλειστά και περίπου 50.000 μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.

Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, με τους περισσότερους πρόσφυγες να είναι πλέον απελπισμένοι και συνάμα φοβισμένοι αφού

δεν θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους στους λαθρεμπόρους. Αυτοί φέρονται να έχουν τον τρόπο να τους περάσουν στην Ευρώπη από διαδρόμους εκτός της «βαλκανικής οδού».

Το σημεία που γίνεται και το «παζάρι» είναι η πλατεία Βικτορίας και το λιμάνι του Πειραιά

Ωστόσο, λόγω των αυξημένων ελέγχων από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, το έργο των διακινητών γίνεται ακόμα πιο δύσκολο με αποτέλεσμα οι τιμές να διπλασιάζονται, καθώς πλέον κινδυνεύουν και με αυστηρότατες ποινές σε περίπτωση σύλληψης.

Ενδεικτικά, οι τιμές για μετάβαση στην Γερμανία είναι περίπου 1.800 ευρώ το άτομο, ενώ για Ιταλία είναι 1.200 ευρώ το άτομο.

Ένας από τους διακινητές, ο Αλί μιλώντας στην WSJ αποκάλυψε πως είναι 33 ετών, γεννήθηκε στο Αφγανιστάν, ζει στην Αθήνα και ειδικεύεται στο λαθρεμπόριο Αφγανών και Ιρακινών. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος εξασφάλισε συνολικά 54.000 ευρώ από 30 Αφγανούς μετανάστες, με σκοπό να τους οδηγήσει στην βόρεια Ευρώπη.

Μάλιστα για ένα πλαστό διαβατήριο και μετάβαση με αεροπλάνο στην Γερμανία η τιμή αγγίζει τα 4.700 ευρώ.

Ο Arash είναι ένας από τους χιλιάδες πρόσφυγες που ζει σε στρατόπεδο στην Αθήνα περιμένοντας τους γονείς του. Παράλληλα, προσπαθεί να συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρήματα για να φύγει σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης.


Ο ίδιος ανέφερε πως οι τιμές που τους ζητούν οι λαθρέμποροι ποικίλουν ανάλογα με τον προορισμό, την ταλαιπωρία, τον κίνδυνο αποτυχία, τα γενικά έξοδα, όπως ένα πλαστό διαβατήριο, και την εθνικότητα του μετανάστη.

Ο τιμοκατάλογος

Keywords
Τυχαία Θέματα