Virtual μείωση της ανεργίας...

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Από παντού φαίνεται να μπάζει το κυβερνητικό αφήγημα περί επιστροφής στην κανονικότητα και μείωσης της ανεργίας. Παρά το ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ παρουσίασε ως επιτυχία του την τόνωση της απασχόλησης και τη μείωση του σχετικού δείκτη ανεργίας στο 21%, η αλήθεια έρχεται να διαψεύσει τόσο τον ίδιο όσο και την αρμόδια υπουργό Εργασίας, Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Εφη Αχτσιόγλου.

Το

χειρότερο, όμως, είναι ότι πολλά από τα πολυδιαφημισμένα αυτά προγράμματα είναι ουσιαστικά εικονικά, καθώς ούτε επί της ουσίας καταρτίζουν, ούτε βρίσκουν δουλειά, ούτε αιμοδοτούν τις επιχειρήσεις με αξιόμαχους και ειδικευμένους εργαζομένους. Οπως πληροφορούμαστε, οι άνεργοι δηλώνουν εξαρχής τις ειδικότητες που τους ενδιαφέρουν, οι οποίες είναι 60 στον αριθμό. Το πρώτο, όμως, πρόβλημα είναι ότι αρκετές από αυτές χαρακτηρίζονται από ειδικούς ως μη έχουσες ζήτηση από την αγορά και παρωχημένες. Κάπως έτσι, εικονικά κάποιοι επιμορφώνονται και δεν είναι εύκολο να βρουν μετά δουλειά.

Σύμφωνα με έμπειρους και εξειδικευμένους στα εργασιακά ζητήματα ανθρώπους της αγοράς, συχνό φαινόμενο είναι να υπάρχει επιχείρηση που δέχεται τον άνεργο για να επιμορφωθεί εντός των εγκαταστάσεών της, όμως τελικά να μην μπορεί να τον αξιοποιήσει καθώς εκ των ειδικοτήτων που το υπουργείο προωθεί με τον απαρχαιωμένο τρόπο οι άνεργοι δεν έχουν δυνατότητα αλλαγής κλάδου. Ετσι οι καταρτισμένοι ουσιαστικά δεν έχουν δυνατότητα να συνεχίσουν και να βρουν δουλειά.

Οπως μας αναφέρει η κυρία Η.Φ., με μεγάλη πείρα σε τέτοια προγράμματα, «γίνεται φοβερή προσπάθεια να βρεθεί επιχείρηση να απασχολήσει τον άνεργο και πολλές φορές αυτό γίνεται απλώς για να γίνει -εικονικά δηλαδή- για να μη χάσουν τα ΚΕΚ (Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης) την αμοιβή τους». Παράλληλα, η δέσμευση των επιχειρήσεων για μη μείωση του προσωπικού στη διάρκεια ή πριν την κατάρτιση στα εν λόγω προγράμματα δεν βοηθάει την κατάσταση. Δηλαδή μια εταιρεία δεν έχει δυνατότητα συμμετοχής σε προγράμματα κατάρτισης εάν έχει απολύσει εργαζόμενο, πράγμα όμως ιδιαίτερα δύσκολο σε μια σύνθετη και δύσκολη αγορά εργασίας όπως η ελληνική. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, επιχειρήσεις που στο προηγούμενο voucher απασχόλησης είχαν τοποθετήσει σε θέσεις πρακτικής πάνω από πέντε ωφελουμένους και δεν προχώρησαν σε καμία πρόσληψη καταρτισμένων δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε νέο έργο, με αποτέλεσμα οι αποχωρήσεις από τα προγράμματα μεγάλων σχημάτων ή σοβαρών εταιρειών να είναι συχνές. Πώς, όμως, να προσλάβει μια εταιρεία ανθρώπους που δεν της κάνουν και εικονικά, για να μη χαθούν χρήματα, τους τοποθετεί σε αυτά τα προγράμματα; «Η γραφειοκρατία είναι υπερβολική, πολύ περισσότερη από τα προηγούμενα vouchers. Οι καθυστερήσεις μεταξύ των αποτελεσμάτων και των βημάτων προς την υλοποίηση είναι τεράστιες», αναφέρει ο έμπειρος μάνατζερ του χώρου κ. Νίκος Αναγνωσταράς.

Προβλήματα, όμως, υπάρχουν και στην κοινωφελή εργασία ανέργων σε δήμους και το ευρύτερο κράτος. Χαρακτηριστικά είναι τα ζητήματα στο πρόγραμμα κοινωφελούς οκτάμηνης εργασίας σε 271 δήμους-θύλακες υψηλής ανεργίας για 24.251 θέσεις πλήρους απασχόλησης. Πρόκειται για δράση με προϋπολογισμό 20.640.366,23 ευρώ που θα επεκταθεί έως και στα 108.716.684,23 ευρώ. Το ανωτέρω πρόγραμμα βρίσκεται στη φάση του ότι η απασχόληση των ωφελουμένων στους δήμους πλησιάζει στη λήξη του 8μήνου και η κατάρτιση στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης δεν έχει καν αρχίσει, ενώ, σύμφωνα με την πρόσκληση, θα έπρεπε να αρχίσει μετά τους δύο πρώτους μήνες της 8μηνης απασχόλησης. Εξάλλου, με τη λήξη της 8μηνης απασχόλησης ο άνεργος παραμένει άνεργος και μάλιστα ο άνεργος του ΟΑΕΕ δεν παίρνει ούτε επίδομα ανεργίας. Οσον αφορά στην κατάσταση των φορέων υλοποίησης, τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης απολύουν συνεχώς κόσμο ή κλείνουν γιατί έχουν να πληρωθούν από τον Νοέμβριο του 2016 για vouchers που έχουν υλοποιηθεί το 2015. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από την τεράστια καθυστέρηση της αποπληρωμής των ΛΑΕΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα