Uber και mytaxi αλλάζουν τον χάρτη των ταξί παγκοσμίως

Της Όλγας Μπαλαφούτη

Την τελευταία δεκαετία λίγοι κλάδοι έχουν επηρεαστεί τόσο δραματικά από μία μόνο εταιρεία, όπως συνέβη στα ταξί με την άφιξη της Uber.

Με αποτίμηση που πλέον εκτιμάται στα 70 δισ. δολάρια, η αμερικανική Uber κατάφερε -από το 2009 που ξεκίνησε μέχρι σήμερα-

να αλλάξει τη νοοτροπία μιας ολόκληρης γενιάς, πάτησε στην όλο και ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του διαμοιρασμού (βλ. Airbnb) και έκανε τη χρήση ταξί μία πιο εύκολη και, κυρίως, πιο φθηνή διαδικασία. Το μοντέλο λειτουργίας είναι εξαιρετικά απλό: όποιος διαθέτει άδεια οδήγησης και έχει στη διάθεσή του ένα όχημα μπορεί -εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει η εταιρεία- να μεταφέρει ενδιαφερόμενους πελάτες. Οπως ήταν φυσικό, η υποδοχή της Uber από τους οδηγούς ταξί παγκοσμίως δεν ήταν και τόσο... φιλική, με διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και τους αρμόδιους ρυθμιστές να ψάχνουν τρόπο για να περιορίσουν την ταχεία εξάπλωσή της.

Η αντεπίθεση των επαγγελματιών οδηγών ταξί ήρθε μέσα από εφαρμογές που, όπως και κάνει και η Uber, δίνουν τη δυνατότητα για ευκολότερη κλήση ταξί με το πάτημα ενός κουμπιού. Εκεί, κορυφαίος παίκτης είναι η γερμανική mytaxi. Εφαρμογή συνομήλικη της Uber, η οποία μετρά πλέον πάνω από 10 εκατομμύρια downloads και 100.000 εγγεγραμμένους οδηγούς ταξί και διατίθεται σε περισσότερες από 50 πόλεις σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες.

Από τον Σεπτέμβριο του 2014 το mytaxi αποτελεί θυγατρική της Daimler, με τον γερμανικό κολοσσό να προχωρά σε εξαγορές και deals εκατομμυρίων κοντράροντας ευθέως την Uber στην Ευρώπη. Βρίσκεται στη Γερμανία, στην Αυστρία, στην Πολωνία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιρλανδία και τη Σουηδία ενώ πλέον θα είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα, μετά την εξαγορά της Taxibeat, της κορυφαίας ελληνικής εφαρμογής ταξί. Η εταιρεία του Νίκου Δρανδάκη πέρασε στα χέρια της Mytaxi τον Φεβρουάριο, deal που άγγιξε τα 40 εκατ. ευρώ.

Hailo - mytaxi

Πέρυσι τον Ιούλιο, το mytaxi ανακοίνωσε τη συγχώνευσή του με τη Hailo, την πιο γνωστή εφαρμογή ταξί στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Η Hailo ιδρύθηκε από τρεις οδηγούς ταξί και τρεις επιχειρηματίες, εδραιώθηκε στο Λονδίνο και αγαπήθηκε από τους επαγγελματίες οδηγούς. Το εγχείρημά της ωστόσο δεν γνώρισε την ίδια επιτυχία στις ΗΠΑ και τον Καναδά, απ’ όπου αποσύρθηκε το 2014.

«Το Λονδίνο είναι η μεγαλύτερη και πιο σημαντική αγορά στην Ευρώπη. Γι’ αυτόν τον λόγο η παρουσία μας εκεί αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της mytaxi», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αντριου Πίνινγκτον, ο οποίος ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι πλέον οι χρήστες του mytaxi είναι σε θέση να πραγματοποιούν ηλεκτρονική κλήση και κράτηση των διάσημων black cabs στην αγγλική πρωτεύουσα.

Τα υπέρ και τα κατά

Σε αντίθεση με την Uber, το mytaxi και άλλες αντίστοιχες εφαρμογές κλήσης ταξί έχουν περιορισμούς στην ανάπτυξη και εξάπλωση του δικτύου τους, δεδομένου ότι χρησιμοποιούν μόνο επαγγελματίες οδηγούς και οχήματα. Ταυτόχρονα, δεν έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν οι ίδιοι το κόστος μιας διαδρομής. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα. Μπορεί το Uber να παρέχει πιο φθηνές διαδρομές, αλλά ειδικά στο Λονδίνο δεν είναι λίγοι αυτοί που θέλουν να ζήσουν την εμπειρία των black cabs. Κάτι αντίστοιχο εξάλλου συμβαίνει και με την πλατφόρμα ενοικίασης καταλυμάτων Airbnb. Οι τιμές μπορεί να είναι πιο φθηνές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος θα σταματήσει να πηγαίνει σε ξενοδοχεία.

Από τις άμαξες του 17ου αιώνα στο «ταξί με ένα κλικ» του 21ου

Ουσιαστικά αυτό που επιχειρείται είναι η μετάλλαξη μιας βιομηχανίας που ξεκινά από τις άμαξες και τα κάρα του 17ου αιώνα και φτάνει στα σημερινά δεδομένα, προετοιμάζοντας παράλληλα το έδαφος για ένα πολύ διαφορετικό και -πολλά υποσχόμενο τεχνολογικά- μέλλον. Εφαρμογές όπως το mytaxi και το Uber έχουν φέρει ήδη σημαντικές αλλαγές στην αγορά των ταξί βοηθώντας τόσο το επιβατικό κοινό όσο και τους οδηγούς. Οι πελάτες μπορούν να εντοπίζουν και να επιλέγουν γρήγορα το πλησιέστερο ταξί χωρίς χρέωση μέσω του κινητού ή του υπολογιστή τους. Από την άλλη πλευρά, οι οδηγοί αποφεύγουν τα νεκρά χιλιόμετρα μέχρι να βρουν τον επόμενο πελάτη.

Αυτό που πρόκειται όμως να ταράξει συθέμελα την αγορά αλλάζοντας τον χάρτη των μέσων μεταφοράς είναι τα αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα. Ηδη η mytaxi τροφοδοτεί την Daimler (Mercedes/Smart) με δισεκατομμύρια δεδομένων σχετικά με το πώς μετακινούνται οι άνθρωποι στις ευρωπαϊκές πόλεις, βοηθώντας τον γερμανικό κολοσσό στα σχέδιά του για ανάπτυξη στη συγκεκριμένη αγορά, που αναμένεται να κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια. H Daimler «τρέχει» παράλληλα το car2go, μια υπηρεσία carsharing που επιτρέπει στους χρήστες να πάρουν ένα σταθμευμένο σε συγκεκριμένα σημεία αυτοκίνητο και να το χρησιμοποιήσουν σαν να είναι δικό τους, ενώ συνεργάζεται και με startup επιχειρήσεις που δουλεύουν πάνω σε καινοτόμες υπηρεσίες ψυχαγωγίας για χρήση εντός των αυτοκινήτων.

Οπως έχει παραδεχθεί σε παλαιότερη συνέντευξή του ο κ. Πίνινγκτον, κάποια στιγμή θα γυρίσουμε αναπόφευκτα στα αυτο-οδηγούμενα οχήματα, αν και είναι ακόμη κάτι πολύ μακρινό. «Δεν νομίζω ότι θα δούμε ξαφνικά 100.000 αυτόματα οχήματα στους δρόμους χωρίς οδηγούς. Η μετάβαση θα γίνει με αργούς ρυθμούς, ενώ πάντα θα χρειάζονται και τα οχήματα με κανονικούς οδηγούς», τόνιζε ο ίδιος. Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι παρά την καλή πορεία των πωλήσεων αυτοκινήτων τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των νέων οδηγών. Χρόνο με τον χρόνο γίνεται όλο και πιο έντονη η τάση των κατοίκων -ιδίως στις μεγάλες πόλεις- να μην έχουν δικό τους αυτοκίνητο.

Ποιος ξέρει; Σε 20 ή 30 χρόνια ο κόσμος μπορεί να μην αγοράζει αυτοκίνητο αλλά να αποκτά ένα αυτο-οδηγούμενο... on demand!

*Αναδημοσίευση από το Business Stories της 19ης Μαρτίου

Keywords
Τυχαία Θέματα