UBS: Η τραπεζική ενοποίηση στην Ευρώπη είναι αναπόφευκτη

Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα χρειάζεται ενοποίηση και «όσο περνάει ο καιρός, θα γίνει όλο και πιο αναπόφευκτο», δήλωσε ο επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ευρώπη στο CNBC την Τρίτη.

Συχνά οι επενδυτές, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής και άλλοι ειδικοί της βιομηχανίας, αναφέρουν τον κατακερματισμό ως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην κερδοφορία των ευρωπαϊκών

τραπεζών. Ο επικεφαλής της UBS Sergio Ermotti είπε στο CNBC σε αποκλειστική συνέντευξη ότι το πρόβλημα αυτό είναι "μη βιώσιμο".

"Αυτό είναι κάτι που με την πάροδο του χρόνου θα γίνει ολοένα και πιο αναπόφευκτο, αποτελεί μέρος των λύσεων. Πρέπει να γίνει η ενοποίηση, ιδίως στην Ευρώπη, όπου βλέπουμε μεγάλο κατακερματισμό, κάτι που δεν είναι βιώσιμο", δήλωσε ο Ermotti στο CNBC.

Πρόσθεσε επίσης ότι η τεχνολογία θα καταστήσει τον κλάδο πιο "αποτελεσματικό και αποδοτικότερο".

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν υποφέρει από έλλειμμα εμπιστοσύνης και έχουν αγωνιστεί να πείσουν τους επενδυτές, από την αρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίση. Από την αρχή του έτους, ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης μειώνεται περίπου κατά 20%.

Καθώς προχωρά ο καιρός, είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς οι επενδυτές θα δουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες, είπε ο Ermotti.

"Είναι δύσκολο να προβλέψουμε την προσέγγιση των επενδυτών, νομίζω ότι είναι απολύτως σαφές ότι οι επενδυτές είναι πολύ απρόθυμοι να επενδύσουν στον τομέα μας", δήλωσε. «Σέβομαι τα πλεονεκτήματα και μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση των εκτιμήσεων στη βιομηχανία μας, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτή είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή», πρόσθεσε.

Οι τράπεζες αντιμετώπισαν πολλά ζητήματα της κρίσης, όπως τα επισφαλή δάνεια, εν μέσω περιβάλλοντος χαμηλού επιτοκίου και αυστηρότερων κανονισμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα