Tribute to Maria Callas

40 χρόνια από τον θάνατο της συμπληρώνονται φέτος και οι εκδηλώσεις με τα αφιερώματα διαδέχονται το ένα το άλλο. Αυτή την εβδομάδα έχουμε δύο σπουδαίες εκδηλώσεις. Την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου ( στις 21.30) ένα μοναδικό Γκαλά Όπερας στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά τη Μαρία Κάλλας και τρεις σπουδαίες υψίφωνοι της, με διεθνή σταδιοδρομία, οι Τσέλια Κοστέα, Μυρτώ Παπαθανασίου και Χριστίνα Πουλίτση, θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από όπερες των Τζουζέππε Βέρντι, Σαρλ Γκουνό, Λεό Ντελίμπ, Τζάκομο Πουτσίνι, Ουμπέρτο Τζορντάνο, Γκαετάνο Ντονιτσέττι, Βιντσέντσο Μπελλίνι, που σημάδεψε

με τις θεϊκές ερμηνείες της η Μαρία Κάλλας. Την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα διευθύνει ο Ηλίας Βουδούρης.

Ακολουθεί, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου (στις 9 το βράδυ) το γκαλά όπερας «La Diva: 40 χρόνια», στο Μέγαρο Μουσικής με την διεθνώς αναγνωρισμένη υψίφωνο Ντινάρα Αλίεβα (Dinara Alieva) και τη σύμπραξη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με τη μουσική διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.

Η Αλίεβα, στην εμφάνισή της στο Μέγαρο θα τραγουδήσει άριες που σφράγισε με την ερμηνεία της η θρυλική ντίβα από εμβληματικές όπερες του ιταλικού ρεπερτορίου, όπως ο «Τροβατόρε», η «Αΐντα» και «Η δύναμη του πεπρωμένου» του Βέρντι, η «Τόσκα» και η «Μανόν Λεσκώ» του Πουτσίνι κ.ά.

Την άλλη εβδομάδα, τη σκυτάλη των αφιερωμάτων παίρνει το Cafe Nomismatiko Mouseio με την συναυλία των Musica del Cuore - «Έζησα για την τέχνη, έζησα για τον έρωτα» ( Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017 στις 9 το βράδυ).

Το σχήμα Musica del Cuore, αποτελούμενο με τους Monica Minarelli (μεσόφωνος), Antonella Orefice (υψίφωνος), και Neville Jason Fahy (πιανίστας) θα είναι εκεί για να ερμηνεύσει γνωστές άριες από το ευρύτατο σε φωνητική γκάμα και έκταση ρεπερτόριο της Μαρίας Κάλλας αλλά και ορχηστρικά αποσπάσματα από σημαντικές όπερες με τις οποίες έχει ταυτιστεί η θρυλική ντίβα. Ακόμη θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε μια πρωτότυπη σύνθεση του Neville Jason Fahy του οποίου βεβαίως έμπνευση και μούσα ήταν η θεϊκή Κάλλας.

Στο αφιέρωμα συμμετέχουν η ηθοποιός Νταίζη Σεμπεκοπούλου με αποσπάσματα από τη Μήδεια και ο εικαστικός HOPE με την εικαστική δημιουργία του «Μήδεια» εμπνευσμένη από τον ομώνυμο ρόλο που ερμήνευσε η μυθική Κάλλας στο θέατρο και στον κινηματογράφο.

Η σύλληψη της ιδέας και η γενική επιμέλεια του αφιερώματος είναι του Ιστορικού της Τέχνης Δρος Γεωργίου Κακαβά. Η ενδυματολογική επιμέλεια είναι του σχεδιαστή Μίλτου Μπαμπανίκου και τα κοσμήματα της εικαστικού Μαίρης Σαμόλη.

πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα