To "Draghi effect" οδηγεί τις αγορές σε ράλι (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι μετοχές ανακάμπτουν παγκοσμίως και σήμερα, επεκτείνοντας το ριμπάουντ της Πέμπτης από τα χαμηλά δυόμιση ετών, βασιζόμενες σε φήμες πως οι κεντρικές τράπεζες θα επεκτείνουν τα κίνητρά τους έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν τις αναταραχές των χρηματοπιστωτικών αγορών. Το πετρέλαιο επιδεικνύει άνοδο παράλληλα με τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών τη στιγμή που οι μετοχές των "οικονομικών καταφυγίων" επιδεικνύουν πτώση.

Οι ευρωπαϊκές

μετοχές βιώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο εδώ και δύο μήνες, ενώ το ευρώ "αγγίζει" χαμηλό δύο εβδομάδων. Τα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα κάνουν ράλι μετά από τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Mario Draghi ο οποίος προανήγγειλε πως η οικονομική υποστήριξη μπορεί να αυξηθεί, πιθανά, από το Μάρτιο. Το αργό ήταν έτοιμο για το μεγαλύτερο διήμερο ράλι εδώ και πέντε μήνες ενώ το ρούβλι ανακάμπτει από το χαμηλό του ρεκόρ. Οι μετοχές στις αγορές της Ασίας επέδειξαν, επίσης, την μεγαλύτερη άνοδό τους από τον Σεπτέμβριο, ενδιαμέσου φημών πως η Ιαπωνία και η Κίνα μπορεί να προχωρήσουν σε μέτρα προάσπισης των αγορών.

Η αναστροφή αυτή του γενικού αισθήματος έρχεται τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες φαίνεται να είναι έτοιμες να δράσουν, μετά από την "απόσβεση" αξίας μετοχών 7,8 τρισ. δολαρίων το 2015 λόγω Κίνας και πετρελαίου. Οι μειωμένες προσδοκίες πληθωρισμού και το ενδυναμωμένο γεν αποτελούν πρόκληση για την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας η οποία ενθαρρύνεται να αυξήσει τα οικονομικά κίνητρα κατά τη διάρκεια της συνάντησής της την επόμενη εβδομάδα. Η Κίνα θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στις αγορές της έτσι ώστε να "προστατεύσει" τους επενδυτές, ενώ ο αντιπρόεδρος της χώρας Li Yuanchao ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να υποτιμήσει το γιουάν περαιτέρω.

Keywords
Τυχαία Θέματα