Ξεκίνησε η μετάδοση της "αρρώστιας" του Brexit και στην υπόλοιπη ΕΕ

Η εναντίωση κατά της ΕΕ αυξάνεται στο μπλοκ, κάτι που σημαίνει πως το αντιευρωπαϊκό πνεύμα επεκτείνεται πέρα της κλασσικά σκεπτικιστικής Βρετανίας.

Με την Βρετανία να βρίσκεται προς του δημοψηφίσματος για την πιθανή έξοδό της από την ΕΕ, μία έρευνα 10.000 ατόμων από την Ιταλία, στην Πολωνία, την Ελλάδα

και τη Σουηδία δείχνει πως πολλοί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην ΕΕ. Ακόμη και οι πολίτες ενός εκ των ιδρυτικών μελών της Ένωσης, της Γαλλίας αντιπαθούν την ΕΕ ακόμη περισσότερο από τη Βρετανία.

Μετά από την πιστωτική κρίση στην Ελλάδα η οποία προκάλεσε και κύματα αναστάτωσης στην γενικότερη ευρωζώνη, η αυξανόμενη ανεργία και η λιτότητα στις χώρες, αλλά και το προσφυγικό του τελευταίου έτους, "τεντώνουν" την κοινωνική συνοχή και τα ιδεώδη του μπλοκ. Αν και το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου έχει αποκαλύψει το αντιευρωπαϊκό συναίσθημα στη Βρετανία, είναι ξεκάθαρο πως οι ρίζες της αντιπάθειας προς την ΕΕ είναι πολύ πιο βαθιές.

Στη Γαλλία, η οποία έχει οικονομικά αλλά και πολιτικά προβλήματα το ποσοστό υπέρ της ΕΕ έπεσε στο 38% σε σχέση με 69% το 2004. Στην Ισπανία, η πτώση είναι παρόμοια, από το 80% στο 47%.

Στην Ελλάδα, τη χώρα όπου "ξεβράζονται" οι περισσότεροι πρόσφυγες, 94% των πολιτών απορρίπτουν την πολιτική της ΕΕ όσον αφορά το μεταναστευτικό. Το ίδιο και για το 88% των Σουηδών, οι οποίοι βρίσκονται 3.000 χλμ μακρύτερα και οι οποίοι έχουν δώσει άσυλο σε χιλιάδες πρόσφυγες.

Το δημοψήφισμα του Brexit είναι χαρακτηριστικό της γενικής στάσης των Ευρωπαίων προς την ΕΕ, εκ των οποίων πολλοί πιστεύουν πως αρκετές εκ των εθνικών δικαιωμάτων αυτοδιαχείρισης θα πρέπει να επιστραφούν στις χώρες, με 47% στη Σουηδία, 44% στην Ολλανδία και 68% στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα