​Αντί να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, καταργούνται οι εκπτώσεις

του Κωστή Πλάντζου

Άνεργοι ή εργαζόμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα, άτομα με αναπηρία, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, χάνουν την έκπτωση 50% ή και την πλήρη απαλλαγή που δικαιούνταν, εφόσον έκαναν το «λάθος» και έχουν στην τράπεζα 50.000 ευρώ.

Στην αγωνία του να αυξήσει τις εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ φέτος (με στόχο είσπραξη 2,87 δισ. ευρώ φέτος) το υπουργείο Οικονομικών έκανε έναν πρώτο έλεγχο για τι δείχνουν τα εκκαθαριστικά του Ε1 που εκδίδονται

κατά χιλιάδες τις τελευταίες μέρες. Ανακάλυψε έτσι ότι μπορεί να εξοικονομήσει 1,5 εκατομμύριο ευρώ αν προσθέσει εκ των υστέρων και ένα επιπλέον περιουσιακό κριτήριο, δηλαδή τους τόκους που εισπράττουν από καταθεσεις, άνθρωποι που κατά τα λοιπά ζουν σε συνθήκες φτώχειας, κάτω από τα καθορισμένα από το 2013 εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ισχύουν ως τώρα.

Έτσι, για πρώτη φορά θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ ενώ δεν πλήρωναν βαριά ανάπηροι ή και δεκαμελείς οικογένειες με ετήσιο εισόδημα 21.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, έκπτωση 50% από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται σε ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά πρόσωπα, ακόμα και με αναπηρία έως 79% κλπ) εφόσον εκπληρούνται αθροιστικά οι εξής προϋποθέσεις:

- Να είναι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ ή

- Έγγαμοι με 10.000 ευρώ συνολικό ετήσιο εισόδημα

- Οικογένειες με εισόδημα 11.000 ευρώ αν έχουν 1 παιδί ή 12.000 με δύο παιδιά.

- Να μην έχουν ακίνητη περιουσία συνολικής επιφάνειας άνω των 150 τμ

- Η αξία της ακίνητης περιουσίας τους να μην υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ εάν είναι άγαμος, τις 150.000 ευρώ αν είναι έγγαμος και τις 200.000 ευρώ για έγγαμο με δύο παιδιά.

Αν αυτοί όμως πλέον είχαν πέρυσι πχ 50.000 ευρώ στην τράπεζα και πήραν 300 ευρώ τόκους (με επιτόκιο προθεσμιακής 0,6%) θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ χωρίς έκπτωση 50%

Αν είναι ανάπηροι κατά 80%, τρίτεκνοι ή πολύτεκνοι δικαιούνται πλήρη απαλλαγή (100%) εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

- εισόδημα έως 12.000 ευρώ που προσαυξάνεται κατά 1000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο (δηλαδή πχ 20.000 ευρώ το χρόνο για πολύτεκνη οικογένεια με 7 παιδιά)

- η συνολική επιφάνεια της ακίνητης περιουσίας του δεν ξεπερνά τα 150 τμ.

Στις περιπτώσεις αυτές, δεν έμπαινε κανένα άλλο περιουσιακό κριτήριο. Τώρα πλέον όμως, αν είχαν πχ καταθέσεις 75.000 ευρώ στην τράπεζα και το 2014 εισέπραξαν 600 ευρώ και άνω από τόκους (με επιτόκιο προθεσμιακής 0,8%) αυτομάτως θα πληρώσουν ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ, από τον οποίο πριν απαλλάσσονταν.

Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα και ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων λαμβάνονται όπως δηλώθηκαν στις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα προστίθεται και η διαφορά της αντικειμενικής δαπάνης (τεκμήρια).

Συγκεκριμένα, με βάση διατάξεις που συνοδεύουν το νομοσχέδιο κατά της λαθρεμπορίας τσιγάρων:

- Χάνουν την έκπτωση κατά 50% στον ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισοδήματα από τόκους 300 ευρώ, ενώ την χάνουν 100% όσοι έχουν 600 ευρώ.

Επίσης αλλάζουν οι ημερομηνίες επιβολής των προσαυξήσεων στον ΕΝΦΙΑ για οσους παραλείπουν να υποβάλουν Ε9 ή υποβάλουν δήλωση ακινήτων με ελλειπή στοιχεία.

- Επίκειται δημοσιοποίηση νέας λίστας οφειλετών που χρωστάνε πάνω από 150.000 ευρώ προς τα Ασφαλιστικά ταμεία, όπως ισχύει δηλαδή και για την εφορία

- Θεσπίζονται πρόστιμα από 1.000-100.000 ευρώ για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών που παραβιάζουν το φορολογικό απόρρητο. Τα πρόστιμα αυξάνονται σε 200.000 ευρώ ανά παράβαση, εφόσον «σπάνε» το απόρρητο οι υπάλληλοι ανάδοχων εταιριών που αναλαμβάνουν έργα του υπουργείου.

- Αλλαγές στα ετήσια τέλη κυκλοφορίας για τα μεταχειρσμένα αυτοκίνητα που εισάγονται από το εξωτερικό. Ως πρώτο έτος κυκλοφορίας, προκειμένου για τον υπολογισμό των τελών, θα λαμβάνεται η χρονιά που ταξινομήθηκε το όχημα σε χώρα της ΕΕ και όχι μόνον στην Ελλάδα.

- Αλλάζει από 1-1-2017 το καθεστώς ΦΠΑ για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος. Σε ορισμένες περιπτώσεις τίθεται όριο εσόδων 15.000 ευρώ και επιδοτήσεις 5.000 ευρω, σαν κριτήριο για υπαγωγή στο ειδικό καθεστώς αγρότες. Παύουν να υπάγονται στο ειδικό καθεστώς οι αγρότες που παραδίδουν προϊόντας τους από λαϊκές αγορές ή δικό τους κατάστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα