Shell: Τέλος στη λιτότητα με επαναγορά μετοχών και κανονικό μέρισμα

Η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Ευρώπης ανακοίνωσε ότι, από το δ' τρίμηνο του 2017, ακυρώνει το πρόγραμμα πληρωμής μερισμάτων με μετοχές αντί μετρητών που εφάρμοζε από το 2015, καθώς θέλει να δείξει ότι πέρασαν τα χειρότερα στην αγορά πετρελαίου

Στην ανακοίνωσή της η Shell, αναφέρει επίσης ότι θέτει σε εφαρμογή ένα σχέδιο του 2015 για την επαναγορά

μετοχών αξίας τουλάχιστον 25 δισ. δολ. το διάστημα 2017-2020, με στόχο να μειωθεί περαιτέρω το χρέος της και την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου.

Σε μια ανάλογη ανακοίνωση τον περασμένο μήνα, η BP είχε αναφέρει πως θα επαναγοράσει μετοχές για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, υποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό ότι η αγορά πετρελαίου βγαίνει από το τέλμα των τελευταίων ετών.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα καταβολής μερίσματος σε μετοχές, είχε τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του 2015 όταν οι τιμές του πετρελαίου είχαν χάσει το 50% της αξίας του σε μια εποχή που έιχε ξεπεράσει τα 100 δολ/βαρέλι.

Από την πλευρά της και η νορβηγική Statoil ASA έχει ανακοινώσει ότι θα σταματήσει την καταβολή μερίσματος σε μετοχές αρχής γενομένης από το τρέχον τρίμηνο, ενώ η γαλλική Total έχει ανακοινώσει ότι η άκπτσωη στο υρέχον πρόγραμμα θα σταματήσει μόλις ολοκληρωθεί η απόκτηση της Maersk Oil Ltd.

Η ολλανδική Shell ανακοίνωσε επίσης πρόσθεσε ότι αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για τις ετήσιες ταμειακές ροές μεταξύ 25-30 δισ. δολαρίων μέχρι το 2020, με την τιμή του brent στα 60 δολάρια το βαρέλι το 2016, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 20 δισ. δολ.

Keywords
Τυχαία Θέματα