Satriano: Μία μικρή ιταλική πόλη δείχνει το δρόμο της ενσωμάτωσης των προσφύγων-μεταναστών

Ένα ήρεμο απόγευμα του Φεβρουαρίου βρίσκει εννέα νέους ανθρώπους να προσεύχονται σε πράσινα και κόκκινα χαλιά, σε ένα palazzo του 18ου αιώνα το οποίο έχει θέα την Μεσόγειο.

Οι νέοι που προσεύχονται συμπεριλαμβάνουν Πακιστανούς, Σομαλούς, και κατοίκου από το Μάλι οι οποίο μεταπήδησαν στην Ευρώπη και έφτασαν στην πόλη Satriano της Calabria της Ιταλίας. Η προσπάθειά τους για μία καλύτερη ζωή μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία και για το Satriano, όπου η ανεργία των νέων βρίσκεται στο 60%, με αποτέλεσμα η περιοχή να γίνει μία περιοχή

γερόντων.

"Ευχαριστούμε το Θεό που μας έφεραν αυτούς τους ανθρώπους", αναφέρει ο Luigi Marotti, νεωκόρος που προσέχει την εκκλησία του χωριού. "Το Satriano ήταν νεκρό. Χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους, ξαναζεί. Το χωριό μπορεί να ανανεωθεί. Εάν φύγουν, δεν ξέρω που θα πάμε κι εμείς".

Αν και σε μεγάλα μέρη της Ευρώπη η εισροή προσφύγων προκαλεί φόβο και αντιπάθεια, η πιθανότητα αποκατάστασης του πληθυσμού παρατημένων χωρία τους κάνει μια καλή πρόσθεση σεμέρη όπως το Satriano.

Aν και το Satriano έχει δεχθεί μόνο 21 μετανάστες από το 2014, η νέα προσθήκη αποτελεί θαύμα.Μία βόλτα στην πόλη δείχνει πως το Satriano βρίσκεται πολύμακριά από τα 'καλά" του κατά τη δεκαετία του 1960 όπου είχε 4000 ανθρώπους.

Κι όμως η περιοχή χρειάζεται άτομα που θέλουν να επαγγελθούν σε θέσεις που αποφεύγουν οι γηγενείς Ιταλοί, κυρίως γεωργικές. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, όταν πρωτοέφτασαν, υπήρχε ο λογικός φόβος. Αλλά μετά ξεκίνησε η κοινωνικοποίηση, και τώρα τα παιδιά παίζουν όλα μαζί μπάλα, οι μεγαλύτεροι βοηθάνε σε κοινοτικές εργασίες, και η ενσωμάτωση προχωρά.

Keywords
Τυχαία Θέματα