S.O.S... εκπέμπουν Μοσκοβισί και Τσακαλώτος

της Σοφίας Ζαφείρη

Κραυγή αγωνίας εκπέμπουν τόσο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, όσο και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, σχεδόν μία εβδομάδα πριν από το Eurogroup, καθώς ως φαίνεται και οι δύο φοβούνται ότι και αυτή η συνεδρίαση θα αποβεί άκαρπη.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις ότι και στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν θα βρεθεί λύση, τα περιθώρια για

την Αθήνα στενεύουν επικίνδυνα, με δεδομένο ότι καταφθάνει ο «βαρύς» Ιούλιος, κατά τη διάρκεια του οποίου η χώρας μας καλείται να πληρώσει περισσότερα από επτά δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να καταβάλλονται στην ΕΚΤ.

Ο κ. Μοσκοβισί -αν και διατήρησε για μία ακόμη φορά το... ύφος του συγκρατημένα αισιόδοξου για το επικείμενο Eurogroup- έσπευσε να υπογραμμίσει -σε δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό Wirtschafts Woche- ότι θα πρέπει, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, να υπάρξει μία συμφωνία για το ελληνικό χρέος, ούτως ώστε να «ανοίξει ο δρόμος» για την εκταμίευση της δόσης.

Κατά τον κ. Μοσκοβισί εάν δεν επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος τότε θα... δημιουργηθεί μία κρίση από το τίποτα, με την Αθήνα να απειλείται με στάση πληρωμών, κάτι το οποίο όχι μόνο να «τινάξει στον αέρα» το πρόγραμμα αλλά θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, καθώς η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην ιστορία της Ευρωζώνης (και φυσικά η μοναδική) που θα... φεσώσει την ΕΚΤ.

Τσακαλώτος: Βοηθήστε για να μη... χαθούμε

Ακόμη πιο δραματικούς τόνους χρησιμοποίησε ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας στο κοινοβούλιο, υποστηρίζοντας ότι οι πιθανότητες να καταστεί πραγματικότητα το χειρότερο σενάριο για τη χώρα δεν είναι κάτι απίθανο και φυσικά θα οδηγήσει στην απόλυτη καταστροφή.

Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Τσακαλώτος θέλησε να δικαιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει πέντε τροπολογίες (κάτι το οποίο πριν από λιγότερο από 24 ώρες είχε διαψεύσει ότι θα γίνει) προκειμένου να κλείσουν και τα τελευταία προαπαιτούμενα και να υπάρξει μία συμφωνία στο Eurogroup.

«Υπάρχουν διαφωνίες και εντός της Κομισιόν και εντός του ΔΝΤ και μεταξύ τους. Είναι κάποιοι που θέλουν να μετατρέψουν την συζήτηση της Πέμπτης (σ.σ. το Εurogroup της 15/6) ώστε αντί να συζητήσουμε για το χρέος να συζητήσουμε για τα προαπαιτούμενα», υποστήριξε ο Έλληνας υπουργός.

Όπως όλα δείχνουν η ελληνική κυβέρνηση -σύμφωνα με μπαράζ δημοσιευμάτων ξένων ΜΜΕ, αλλά και βάσει της συνέντευξης που έδωσε ο κ. Τσακαλώτος προ ημερών στη «Handelsblatt»- έχει θέσει ως μοναδικό στόχο να υπάρξει έστω και μία «ευχάριστη διατύπωση» στην ανακοίνωση του Eurogroup για το ζήτημα του χρέους, τόσο «ευχάριστη» ώστε να βοηθήσει την ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και πιθανώς να ανοίξει με καλύτερες συνθήκες την πόρτα των αγορών για την Ελλάδα.

Πάντως σε μία... έκρηξη ειλικρίνειας ο κ. Τσακαλώτος (εκ νέου από το βήμα της Βουλής) παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση λειτουργεί υπό καθεστώς αυστηρής επιτροπείας ακόμα και για ζητήματα «μικρονομοθέτησης»...

Keywords
Τυχαία Θέματα