Pharmathen: H πολυεθνική φαρμακoβιομηχανία που γεννήθηκε στην Ελλάδα


Της Παναγιώτας Καρλατήρα


Συγκαταλέγεται στις 100 μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ελλάδας και στις 50 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας (στοιχεία Stat Bank, EL. STAT). Βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στις 1.000 μεγαλύτερες ερευνητικές εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκή Επιτροπή). Είναι μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας (Stat Bank). Από το 1969 που ο φαρμακοποιός κ. Νικόλαος Κάτσος ίδρυσε τη Pharmathen

στην Αττική, η φαρμακευτική εταιρία έχει διανύσει μια εντυπωσιακή διαδρομή εντός κι εκτός Ελλάδας.


Μια διαδρομή που συνεχίζεται με ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση και δυναμικές συνεργασίες καθώς η Pharmathen οδεύει προς τη συμπλήρωση των 50 χρόνων ζωής, ανάπτυξης και προσφοράς. Σήμερα τα ηνία της εταιρίας κρατούν τα παιδιά του ιδρυτή της, αμφότερα φαρμακοποιοί, ο κ. Βασίλης Κάτσος από τη θέση του προέδρου και η κυρία Νέλλη Κάτσου από τη θέση της αντιπροέδρου.


Το 1993, υπό την καθοδήγηση του κ. Βασίλειου Κάτσου ξεκίνησε ο στρατηγικός ανασχεδιασμός της οικογενειακής εταιρείας, με έμφαση αρχικά στην ισχυροποίηση της παρουσίας της στην ελληνική αγορά και στη συνέχεια στην ανάπτυξη των διεθνών δραστηριοτήτων. Αλλά και η κυρία Κάτσου μαζί με τον αδελφό της, οραματίστηκε και εργάστηκε μεθοδικά ώστε να φέρει τη Pharmathen σε εξέχουσα θέση στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, έτσι ώστε να αποτελεί σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες Έρευνας και Ανάπτυξης στην Ευρώπη. Μάλιστα, η αντιπρόεδρος της Pharmathen συμμετέχει από τον περασμένο Ιούνιο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), σε μια δύσκολη συγκυρία για την εγχώρια βιομηχανία.


«Χάρη στη συνέπεια και στη σκληρή δουλειά το όραμά μας «Ερευνούμε για τον κόσμο, επενδύουμε στην Ελλάδα» έχει γίνει πλέον πράξη. Με μεγάλες επενδύσεις σε όλους τους τομείς, η Pharmathen έχει καθιερωθεί ως μία από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές βιομηχανίες παγκοσμίως, προσφέροντας ελπίδα και βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων» επισημαίνει ο πρόεδρος της Pharmathen, κ. Βασίλειος Κάτσος.


Η εταιρία επικεντρώνεται πλέον στην έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων, την παραγωγή τους στα εργοστάσιά της και την εμπορία ενός διαφοροποιημένου portfolio προϊόντων που αποτελείται από πρωτότυπα και γενόσημα φάρμακα καθώς και φαρμακευτικά και παραφαρμακευτικά προϊόντα. Τα προϊόντα της Pharmathen είναι εγκεκριμένα σε όλες τις αγορές της ΕΕ, έχουν χορηγηθεί δικαιώματα διανομής στις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στον Καναδά.

Το ασφυκτικό πλαίσιο που έχει δημιουργήσει η ύφεση και τα μνημόνια δεν... αποπροσανατόλισαν τους επικεφαλής της Pharmathen. Όπως είχε πει με την ευκαιρία της εκλογής της στον ΣΕΒ η κυρία Κάτσου, «η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι πυλώνας ανάπτυξης και ελπίδα για την οικονομία σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Για να καταστεί βιώσιμη η ελληνική οικονομία χρειάζεται εξωστρέφεια, επενδύσεις και αναπτυξιακή πολιτική. Η Pharmathen ακολουθεί με συνέπεια το αναπτυξιακό αυτό μοντέλο, ακόμη και μέσα στην εποχή της κρίσης. Σε πείσμα των καιρών, η εταιρία μας επέμεινε να επενδύει στην Ελλάδα, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις παγκόσμιες αγορές».


H Pharmathen αποτελεί πλέον μία ελληνική – πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία, με δραστηριότητα σε περισσότερες από 85 χώρες. Μάλιστα, το 75% του συνολικού κύκλου εργασιών της προέρχεται από τις διεθνείς αγορές, μέσω ισχυρών συνεργασιών με τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες διεθνώς.


Το 2015 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 200 εκατ. ευρώ, με ρυθμούς ανάπτυξης που ξεπερνούν το 10% ετησίως κάθε χρόνο για τα 5 τελευταία χρόνια που η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αποτέλεσε την 1η ελληνική ιδιωτική εταιρεία που έλαβε το 2015 χρηματοδότηση 25 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank – EIB) για την ενίσχυση του προγράμματος Έρευνας και Ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων.


Παράλληλα, τo 2015, άνοιξε μια νέα προοπτική για τη Pharmathen με την είσοδο στο μετοχικό σχήμα της εταιρείας του επενδυτικού fund BCPartners, με σκοπό την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και την περεταίρω ενδυνάμωση της Pharmathen στο εξωτερικό μέσω εξαγορών.


Έρευνα, Ανάπτυξη και Παραγωγή, το τρίπτυχο της επιτυχίας


Η Pharmathen είναι ο μεγαλύτερος ερευνητικός φορέας της χώρας. Εξάγει ελληνική τεχνογνωσία και συνεργάζεται με μερικές από τις ισχυρότερες εταιρείες του κλάδου των φαρμάκων παγκοσμίως καθώς και με κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε όλη την Ευρώπη.


Διαθέτει τρία υπερσύγχρονα ερευνητικά κέντρα, στην Παλλήνη, στη Θεσσαλονίκη και στην Ινδία και επενδύει ετησίως 20 εκατ. ευρώ σε έρευνα νέων φαρμάκων και τεχνολογιών, με στρατηγικό στόχο τη διάθεση άνω των 100 εκατ. ευρώ στον τομέα αυτό έως το 2020. Δημιουργεί 10 – 12 νέα γενόσημα μόρια ανά έτος και αναπτύσσει 3 – 4 μελέτες καινοτόμων σκευασμάτων κάθε χρόνο, που αφορούν κυρίως την ανάπτυξη προηγμένων φαρμάκων που πιστοποιούν την καινοτομία των προϊόντων και των τεχνολογικών πλατφορμών που εφαρμόζει.


Διαθέτει την παγκόσμια πατέντα για δύο τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν στα εργαστήριά της: τα ενέσιμα παρατεταμένης αποδέσμευσης (Long Acting Injectables – LAI) και τα χωρίς συντηρητικά οφθαλμικά διαλύματα, καινοτομίες που άνοιξαν νέους δρόμους για τη Pharmathen στην παγκόσμια αγορά προσφέροντας νέες θεραπευτικές επιλογές στους ασθενείς.

Απασχολεί 160 ερευνητές και κατατάσσεται στην 31η θέση ανάμεσα σε περισσότερες από 4.500 ερευνητικές φαρμακευτικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με την επέκταση των δραστηριοτήτων και των επενδύσεων της, η Pharmathen έχει δημιουργήσει, μόνο την τελευταία πενταετία, περισσότερες από 500 νέες θέσεις εργασίας και συνεχίζει να δημιουργεί νέες θέσεις και ευκαιρίες καριέρας.


Είναι η μόνη καθετοποιημένη φαρμακευτική εταιρεία στην Ελλάδα και από τις λίγες στην Ευρώπη, που έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν φαρμακευτικά προϊόντα από το στάδιο της δραστικής πρώτης ύλης έως το στάδιο του τελικού σκευάσματος.


Η παραγωγική ισχύς της εταιρείας βρίσκεται σε δύο πρωτοποριακές μονάδες παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων, στην Παλλήνη και στις Σάπες Ροδόπης. Το εργοστάσιο των Σαπών αποτελεί την παραγωγική αιχμή του Ομίλου Pharmathen. Πληροί τις πιο σύγχρονες διεθνείς απαιτήσεις και προδιαγραφές, ενώ στοχεύει να είναι η μοναδική ελληνική παραγωγική μονάδα εγκεκριμένη από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).


Η Pharmathen στο πεδίο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης


Σε κάθε έκφανση των δραστηριοτήτων της, η Pharmathen ενεργεί με ευαισθησία και υπευθυνότητα απέναντι στο περιβάλλον, τον άνθρωπο και την κοινωνία.


Το ανθρώπινο δυναμικό της Pharmathen αποτελεί το σημαντικότερο της κεφάλαιο, σύμφωνα με τους επικεφαλής της. Η ραγδαία ανάπτυξη της Pharmathen τα τελευταία χρόνια οδήγησε και σε σημαντική αύξηση και του προσωπικού της. Καταδεικνύοντας έμπρακτα την εταιρική της υπευθυνότητα και απέναντι στους εργαζομένους της, η Pharmathen διατηρεί τράπεζα αίματος. Επίσης, επενδύει κάθε χρόνο σημαντικά ποσά στην εκπαίδευση και επαγγελματική εξέλιξη των εργαζομένων της και στηρίζει με κάθε τρόπο τις εργαζόμενες μητέρες, αλλά και κάθε συνεργάτη της που βρίσκεται σε ανάγκη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι βραβεύεται συνεχώς τα πέντε τελευταία χρόνια ως Best Work Place.


Ταυτόχρονα η Pharmathen επενδύει στην προστασία του περιβάλλοντος και, σαν αποτέλεσμα, αποτελεί μια μη ρυπογόνο βιομηχανία. Επιπλέον, επιδιώκει να βελτιώνει διαρκώς τις μεθόδους παραγωγής που εφαρμόζει, ώστε να γίνονται ακόμη πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Διαθέτει άρτιες ενεργειακά κτιριακές εγκαταστάσεις, ενώ επιτυγχάνει την ανακύκλωση σημαντικού όγκου υλικών και χαρτιού.


Η Pharmathen είναι πάντα ευαίσθητη ως προς τα κοινωνικά και κοινοτικά θέματα και ανάγκες και προσπαθεί να συμβάλει, όποτε αυτό είναι δυνατό, σε αυτούς τους σκοπούς. Στο πλαίσιο αυτό στηρίζει με χορηγίες και δωρεές τοπικούς φορείς, ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως πυρόπληκτους και σεισμοπαθείς, διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις (Unicef, Κάνε Μία Ευχή, Παιδικά Χωριά SOS) και αθλητικούς συλλόγους, ιδίως στις περιοχές της Παλλήνης Αττικής και των Σαπών Θράκης όπου βρίσκονται οι παραγωγικές της μονάδες.

Τα τελευταία δύο χρόνια η Pharmathen έχει ασχοληθεί με διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα και χορηγίες σε πανεπιστημιακά ερευνητικά τμήματα. Ενδεικτικά, αναφέρονται: Ινστιτούτο Παροχής και Εκπαίδευσης, Νοσοκομείο Παίδων, Αγία Σοφία, Σύλλογος Φίλων Αιματολογικής Κλινικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Επιστημονική Έρευνα, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Επιστημονική Συνάντηση στο Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Πάτρας – Ανάπτυξη σκευασμάτων Νανοσωματιδίων.


Η εταιρία με αριθμούς


*47 χρόνια λειτουργίας
*900 εργαζόμενοι
*σε 85 χώρες κυκλοφορούν τα φάρμακα της εταιρίας
*διαθέτει 5.000 άδειες κυκλοφορίας σκευασμάτων
*10 νέα γενόσημα μόρια αναπτύσσονται ετησίως
*3 μελέτες καινοτόμων σκευασμάτων ετησίως
*350 εκατομμύρια δισκία, και ενέσιμα προϊόντα εκ των οποίων 700.000 φιαλίδια μικρού και μεγάλου όγκου και 2,5 εκατομμύρια αμπούλες παράγονται ετησίως στις εγκαταστάσεις της Παλλήνης
*200 εκατ. ευρώ ήταν ο κύκλος εργασιών το 2015

Keywords
pharmathen, ελλαδα, pharmathen, γενόσημα φάρμακα, προσφορες, ηνία, φαρμακοποιοι, σεβ, γενοσημα, εταιρεία, τραπεζες, european, eib, νέα, fund, θεσσαλονικη, long, fda, unicef, sos, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, σταση εργασιας, τραπεζα της ανατολης, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κοινωνια, γενόσημα φάρμακα, τμημα χημειας, ηνία, χωρες, αιχμη, ανακυκλωση, δουλεια, ινδια, οικονομια, πλαισιο, σεβ, υφεση, αγια σοφια, αγορα, αυξηση, αριστοτελειο πανεπιστημιο, αριστοτελειο, αττικη, βλεμμα, βρισκεται, γινει, γινονται, δυνατοτητα, δυναμικο, ευκαιρια, ευρω, εκπαιδευση, ελπιδα, εξελιξη, εξωστρεφεια, επενδυσεις, εποχη, ερευνα, εταιρεία, εταιρια, ετος, ευρωπη, ζωης, ηνωμενες πολιτειες, θεσεις εργασιας, ισχυς, κεφαλαιο, κυκλος, κυρια, μορια, νεες θεσεις εργασιας, νελλη, νοσοκομειο παιδων, παντα, οραμα, παιδικα, παιδια, παλληνη, πεδιο, περιβαλλον, πεισμα, ποιοτητα, σαπες, συνεχεια, σοφια, τμημα, τρια, φαρμακα, αγορες, δικαιωματα, εμφαση, ενωση, fund, ιδιαιτερα, νοσοκομειο, ομαδες, τραπεζα, θεματα, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα