Oι Ισπανοί Σοσιαλιστές χρησιμοποιούν την απειλή της Καταλονίας ως πολιτικό "χαρτί"

Οι Ισπανοί Σοσιαλιστές προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία της προσπάθειας ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας ως ένα ενωτικό στοιχείο για μία προοδευτική συμμαχία στην ισπανική Βουλή.

Ο ηγέτης του κόμματος Pedro Sanchez ανέφερε σε συνέντευξή του πως μόνο το Σοσιαλιστικό κόμμα μπορεί να βρει τρόπο να περιλάβει την Καταλονία στην Ισπανία. Ο Sanchez προσπαθεί να βρει την υποστήριξη για την σύσταση κυβέρνησης μετά από τις εθνικές εκλογές

του προηγούμενου μήνα που δεν ανέδειξαν καθαρό νικητή.

Οι πολιτικοί της χώρας προσπαθούν να βρουν λύση σε ένα απροσδόκητο αδιέξοδο στη Βουλή μετά από την εκλογή αποσχιστή Καταλανού ηγέτη χθες το βράδυ. Ο Sanchez υπογράμμισε πως εάν ο Rajoy δεν μπορεί να συστήσει κυβέρνηση, θα προσπαθήσει ο ίδιος να συνθέσει μία προοδευτική ηγεσία. Τόνισε, δε, πως θα προχωρήσει σε αλλαγές στο σύνταγμα της χώρας οι οποίες θα οδηγήσουν σε ομοσπονδιακό μοντέλο διακυβέρνησης έτσι ώστε να μην ανεξαρτητοποιηθεί η Καταλονία. Ο Sanchez επίσης ανέφερε πως θα ακούσει τις καταλανικές απαιτήσεις για μία καλύτερη φορολογική νομοθεσία χωρίς, όμως, να μπει σε λεπτομέρειες.

Είναι σχεδόν απίθανο να μείνει ο Rajoy στην εξουσία χωρίς κάποια υποστήριξη από τους Σοσιαλιστές μετά από τα εκλογικά αποτελέσματα που του στέρησαν το 1/3 των εδρών του κόμματός του.

Οι καταλανικές εκλογές ασκούν πίεση στη Μαδρίτη και ιδιαίτερα στο κόμμα των Σοσιαλιστών. Η προοδευτική συμμαχία του Sanchez θα χρειαστεί την υποστήριξη του αντιμνημονιακού Podemos το οποίο θέλει να δώσει την ευκαιρία στους Καταλανούς να ψηφίσουν για το εάν θέλουν να αποσχιστούν από την Ισπανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα