O Ερντογάν προσπαθεί να αρπάξει περισσότερη εξουσία - Πολιτική αναταραχή στην Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan αναμένεται να προωθήσει νέο νομοσχέδιο στην τουρκική Βουλή, το οποίο θα του επιτρέπει την επέκταση των δυνάμεών του.

Μία ειδική επιτροπή της Βουλής της χώρας η οποία έχει επιφορτισθεί με την αλλαγή του κειμένου του συντάγματος, διαλύθηκε την Τρίτη μετά από την αποτυχία της πρότασης του Erdogan

προς την αλλαγή σε μία προεδρική δημοκρατία, της οποίας αντιπαρατέθηκε το κόμμα της αντιπολίτευσης CHP. Με νέες πολιτικές αναταραχές στον ορίζοντα, η τουρκική λίρα βρέθηκε σε χαμηλό τριών εβδομάδων.

Η κατάρρευση του πάνελ μετά από μόλις τρεις συναντήσεις άνοιξε τον δρόμο για το κόμμα του Erdogan το οποίο θα μπορέσει να καταθέσει δική του πρόταση προς αλλαγής του συντάγματος μέσω της κύριας βουλευτικής επιτροπής στην οποία έχει την πλειοψηφία.

Αλλά δεν είναι βέβαιο εάν το κόμμα θα μπορέσει να συλλέξει αρκετή υποστήριξη στην Ολομέλεια έτσι ώστε να φέρει το νέο σύνταγμα προς δημοψήφισμα. Την ίδια στιγμή υπάρχουν φήμες πως ο Erdogan προσπαθεί να ωθήσει τη χώρα σε νέες εκλογές έτσι ώστε να σιγουρέψει νέα, δυνατότερη πλειοψηφία για το κόμμα του. Οι ραγδαίες αυτές αλλαγές απειλούν τη σταθερότητα της Βουλής η οποία καλείται να ψηφίσει κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα