Motor Oil: Υψηλές αποδόσεις και επιβράβευση από τους ξένους

του Δημήτρη Παφίλα

Πώς ένα σύνθετο διυλιστήριο καταφέρνει κάθε τρίμηνο να ικανοποιεί προμηθευτές, τράπεζες, ομολογιούχους και πάνω απ' όλα τους μετόχους του; Την απάντηση δίνει η διοίκηση της Motor Oil, της οποίας το management επιβραβεύουν οι ξένοι οίκοι κάθε τρίμηνο χαρακτηρίζοντάς το ένα από τα καλύτερα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Καταρχάς οι ομολογιούχοι βλέπουν άνοδο της τιμής του ομολόγου και των κουπονιών πληρωμής, με την υψηλή ρευστότητα αποπληρώνεται ο δανεισμός στις

τράπεζες, ενώ παράλληλα διανεμήθηκε αυξημένο μέρισμα στους μετόχους και η εταιρεία διατηρεί τις καλύτερες σχέσεις με τους προμηθευτές εξασφαλίζοντας φθηνή πρώτη ύλη.

Την ίδια ώρα προχωρεί σε λελογισμένες κινήσεις στην εξόρυξη πετρελαίου, ενώ αναζητά φθηνή ενέργεια ανοίγοντας τη μονοπωλιακή αγορά φυσικού αερίου. Επιπλέον, το σταθερό management της εταιρείας, οι προθέσεις του βασικού μετόχου για αντικειμενικότητα στο Χρηματιστήριο, αλλά, κυρίως, η διασπορά των ομολογιούχων και των μετόχων δείχνουν το μέτρο της εμπιστοσύνης προς την εταιρεία.

Ολα τα παραπάνω, όμως, ξεκινούν από τη λειτουργία και τη φιλοσοφία της Motor Oil. Οπως εξηγεί ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Πέτρος Τζαννετάκης, «πρωταρχική σημασία στα διυλιστήρια έχουν οι προμήθειες πετρελαίου, σε τι τιμή αγοράζεις και φυσικά μετά τη διύλιση σε τι τιμή πουλάς.

Από τη διαφορά αγοράς - πώλησης προκύπτουν και τα υψηλά περιθώρια κέρδους στη διύλιση». Η Motor Oil διατηρεί άριστες σχέσεις με τους προμηθευτές και εξασφαλίζει βαρύ πετρέλαιο σε φθηνές τιμές. Μετά τη διύλιση με χαμηλό λειτουργικό κόστος -λόγω των συνεχών επενδύσεων- ο ελληνικός όμιλος όχι μόνο εμφανίζει αυξημένους όγκους πωλήσεων, αλλά και ποιότητα σε αυτές. Με άλλα λόγια, η ΜΟΗ έχει τη δυνατότητα και τη διαθεσιμότητα να ικανοποιήσει τους πελάτες της σε οποιαδήποτε σημείο της Γης και κάτω από τη μορφή του πακέτου που επιθυμούν.

Συμπερασματικά, όπως τονίζει ο κ. Τζαννετάκης, το πρώτο στοιχείο είναι το σύνθετο διυλιστήριο, το δεύτερο είναι οι προμήθειες προς αυτό και το τρίτο οι πωλήσεις. Λόγω του σύνθετου του διυλιστηρίου η ΜΟΗ παράγει όλα τα προϊόντα για τα οποία δημιουργείται ζήτηση. Η γεωγραφική θέση του παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, καθώς βρίσκεται μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Τέλος, για να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία σημασία έχουν η οικονομική δύναμη και οι σχέσεις με τους προμηθευτές πετρελαίου.

H καλή χρηματο-οικονομική εικόνα

Στο 9μηνο η Motor Oil ανέτρεψε εντελώς την εικόνα του β' τριμήνου όπου είχαν χαθεί κάποιοι όγκοι πωλήσεων λόγω συντήρησης μονάδων hydrocracker. Συγκεκριμένα, η ΜΟΗ εξόφλησε δάνειο 249 εκατ. ευρώ, πλήρωσε μερίσματα 55 εκατ. ευρώ και προχώρησε σε επενδύσεις 61,6 εκατ. ευρώ. Oλα αυτά όταν η εταιρεία πραγματοποιεί θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 313 εκατ. ευρώ.

Η κίνηση ματ στη λιανική αγορά

Με το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα το 2010, η Motor Οil έλαβε μια στρατηγική απόφαση η οποία της αποδίδει σήμερα καρπούς. Διαβλέποντας ότι τα δίκτυα και το χονδρεμπόριο θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, μείωσε τις πωλήσεις στο εσωτερικό από το 30% στο 20%. Ετσι, μπορεί να έχανε λεφτά βραχυπρόθεσμα, αλλά σε μακροπρόθεσμο επίπεδο εξασφάλισε ότι δεν θα εμφανιστούν επισφάλειες. Ετσι και έγινε. Η Motor Oil πωλεί μόνο προς το δικό της δίκτυο (Avin, Shell, Cyclon) και οι επισφάλειες είναι μηδενικές. Ταυτόχρονα, η στρατηγική στη λιανική αγορά ήταν η περαιτέρω καθετοποίηση.

Με άλλα λόγια, σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον με αυξημένους φόρους η Motor Oil μέσω της θυγατρικής Coral διαθέτει δίκτυο 700 πρατηρίων -υπό το σήμα της Shell- σε όλη την επικράτεια. Πριν από λίγες ημέρες, δε, προχώρησε σε περαιτέρω καθετοποίηση και επέκταση στη λιανική με εξαγορά της Lukoil Κύπρου. H MOH απέκτησε πρόσβαση σε δίκτυο λιανικής με μόλις 10 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα ενίσχυσε τις σχέσεις της με έναν μεγάλο προμηθευτή όπως η ρωσική Lukoil.

Τι λένε οι ξένοι οίκοι

Την πιο ελκυστική ευκαιρία μερίσματος στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης θεωρεί σε ανάλυσή της τη Motor Oil η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs, η οποία εξέδωσε σύσταση «αγορά» με τιμή-στόχο τα 13,75 ευρώ, σημειώνοντας ότι στο 9μηνο οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν στα 313 εκατ. ευρώ. Τιμή-στόχο τα 16,5 ευρώ έδωσε η Credit Suisse, η οποία σημειώνει ότι «η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να παράγει σημαντικές ελεύθερες ταμειακές ροές».

Τέλος, η γερμανική Βerenberg (έδωσε τιμή-στόχο τα 16 ευρώ) τονίζει ότι η Motor Oil παραμένει μεταξύ των κορυφαίων επιλογών στον ευρωπαϊκό κλάδο διύλισης, προσφέροντας 8% μέρισμα και διψήφιο αριθμό απόδοσης ταμειακών ροών (20% το 2016).

Keywords
Τυχαία Θέματα