Lufthansa: Χτυπά «καμπανάκια» στους Βρετανούς ανταγωνιστές

Το πλέον πιθανό σενάριο για τον CEO της γερμανικής Lufthansa, Carsten Spohr, είναι πως Γαλλία και Γερμανία θα υιοθετήσουν σκληρή γραμμή έναντι της βρετανικής αεροπλοΐας, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit και υποστηρίζει πως οι δύο χώρες θα απειλήσουν με διακοπή των αεροπορικών ανταποκρίσεων σε όλη την Ευρώπη.

«Brexit σημαίνει

Brexit και η βιομηχανία μας δεν θα αποτελέσει εξαίρεση», αναφέρει ο Spohr, ο οποίος έχει συνοδεύσει αρκετές φορές την Ανγκελα Μέρκελ σε ταξίδια της σε κράτη της ΕΕ και έχει συζητήσει για το θέμα με Γερμανούς, Γάλλους και κοινοτικούς αξιωματούχους.

«Η βασική προσέγγιση για κάθε βιομηχανία είναι να πει "ας κάνουμε ότι τίποτα δεν έχει συμβεί". Δεν συμφωνούν με αυτό οι κυβερνήσεις και η Κομισιόν. Είμαι βέβαιος γι' αυτό, αό αυτά που ακούω», αναφέρει.

Οι πτήσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ εποπτεύονται από τη συνθήκη της ΕΕ, Single European Sky, και η Βρετανία πιθανότατα θα χρειαστεί μια νέα συμφωνία μόλις αφήσει την ΕΕ.

Επιπλέον, οι βρετανικές αεροπορικές εταιρείες που πετούν από το ένα κράτος στο άλλο πιθανόν να χρειαστούν και μια άδεια λειτουργίας με έδρα κάπου εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου.

«Θα είναι κυριολεκτικά αδύνατο να φτάσουν οι κυβερνήσεις σε μια συμβιβαστική συμφωνία κατά τις διαπραγματεύσεις», αναφέρει ο Spohr. «Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος με πιθανές διακοπές πτήσεων καθώς ο κλάδος θα προσπαθεί να προσαρμοστεί στους νέους κανόνες».

Εξάλλου, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Μεταφορών είχε αναφέρει πρόσφατα ότι η Βρετανία πιθανότατα θα σταματήσει να είναι μέλος της συμφωνίας Single European Sky και ότι θα χρειαστεί να γίνει μια νέα συμφωνία.

Οι βρετανικές αεροπορικές όπως η EasyJet Plc και η ιδιοκτήτρια της British Airways, IAG, έχουν προειδοποιήσει ότι ένα σκληρό Brexit θα πλήξει τις δραστηριότητές τους.

Η ιρλανδική Ryanair έχει αναφέρει ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον 12 μήνες για να προσαρμόσει τα δρομολόγιά της και τις πωλήσεις εισιτηρίων, από τη στιγμή που θα αποφασιστούν οι νέοι κανόνες.

Παράλληλα, η Ryanair θα χρειαστεί και αυτή άδεια για να πραγματοποιεί τις τοπικές πτήσεις στο Η.Β. Η εταιρεία που αντλεί το 40% των πελατών της από τη Βρετανία έχει πει ότι μπορεί να χρειαστεί να ξεχάσει τα εσωτερικά δρομολόγια στο Η.Β. μετά το Brexit.

Keywords
Τυχαία Θέματα