Locali: Μια ψηφιακή πλατφόρμα εύρεσης τοπικών επιχειρήσεων

Η εφαρμογή βοηθά τους καταναλωτές να επιλέξουν και να αξιολογήσουν κάθε τύπο τοπικής επιχείρησης, από οδοντιάτρους, κομμωτές και μηχανικούς μέχρι εστιατόρια και μπαρ

του Κώστα Τσαούση

Το δημόσιο πανεπιστήμιο υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποτελεί μια πλατφόρμα που θα υποδεχόταν, οιονεί θερμοκοιτίδα, υπό εκκόλαψη επιχειρηματικές ιδέες φοιτητών και σπουδαστών. Οπως οι δύο νέοι της σημερινής μας ιστορίας που ξεκίνησαν ως φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στο Τμήμα

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και σήμερα είναι υποψήφιοι διδάκτορες στο Εργαστήριο Ευφυών Επικοινωνιών και Δικτύων Ευρείας Ζώνης του ΕΜΠ (επιβλέπων καθηγητής Ιάκωβος Στ. Βενιέρης).

Η ιστορία των δύο σημερινών υποψηφίων διδακτόρων έχει να κάνει με μια ιδέα που είχαν και υλοποίησαν σχετικά με μια εφαρμογή στα έξυπνα κινητά που μπορεί να αποδειχτεί στη συνέχεια καλή επιχειρηματική επιλογή και διέξοδος στο πλαίσιο των δικών τους δραστηριοτήτων.

Είναι η ιστορία του Πέτρου-Φλώριου Μπάκαλου και του Μανόλη Καραμανή που μαζί με τον Γιώργο Ελευθερίου δημιούργησαν το Locali (www.locali.gr). Μια εφαρμογή με ένα υπέροχο λ(άμδα) να φιγουράρει, η οποία έχει ως σύνθημά της: «Ψάξε, βρες και αξιολόγησε τοπικές επιχειρήσεις στην Αθήνα, στη Νάξο, στην Πάρο, στη Μύκονο και τη Σαντορίνη».

Ενας κοινός φίλος -μέλος βραβευμένης startup- μου μίλησε για την εφαρμογή και με έφερε σε επαφή με τον Πέτρο-Φλώριο Μπάκαλο, από τον οποίο ζήτησα να μου πει την ιστορία από την αρχή με τον δικό του τρόπο. Η σκυτάλη της αφήγησης περνά λοιπόν σε εκείνον: «Με τον Μανόλη είμαστε πρώτα ξαδέρφια και με τον Γιώργο παιδικοί φίλοι. Η καταγωγή μας είναι από τη Νάξο και αυτή τη στιγμή μένουμε στην Αθήνα. Ο Μανόλης μεγάλωσε στη Νάξο κι εγώ με τον Γιώργο στην Αθήνα.

Σχεδόν τα πάντα τα κάνουμε μαζί, μπήκαμε μάλιστα στην ίδια σχολή (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ). Με τον Μανόλη κάναμε τη διπλωματική μας εργασία μαζί, με θέμα τη δημιουργία μιας εφαρμογής για iOS, και αυτή τη στιγμή είμαστε και οι δύο υποψήφιοι διδάκτορες στο Εργαστήριο Ευφυών Επικοινωνιών και Δικτύων Ευρείας Ζώνης του ΕΜΠ.

Στη διπλωματική εργασία ήταν η πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα (mobile application), αντικείμενο με το οποίο θέλαμε πάρα πολύ να ασχοληθούμε. Αλλωστε, πάντα θέλαμε να ασχοληθούμε με κάτι δικό μας, να δημιουργήσουμε ένα προϊόν ή μία υπηρεσία. Σε μία από τις πάρα πολλές συζητήσεις μας προς αυτή την κατεύθυνση ήρθε και η ιδέα για το Locali».

Μια μικρή ιστορία δύο νέων ανθρώπων, από αυτές που θα έπρεπε να είναι ρουτίνα για τη ζωή ενός πανεπιστημίου. Η ιστορία τους έχει επιπλέον σημασία και αξία: είναι η γνώση που γίνεται υπηρεσία, μια υπηρεσία που φτάνει στον τελικό χρήστη και αλλάζει τις συνήθειές του. Ταυτόχρονα, είναι και μια ψηφίδα (χρήσιμη καθ' όλα) στην urban culture σκηνή που αποτελεί έναν προνομιακό χώρο συνάντησης του σύγχρονου αστικού πολιτισμού με τις δημιουργικές βιομηχανίες.

Ας πάμε όμως στην ίδια την εφαρμογή. «To Locali», όπως εξηγούν οι δημιουργοί του, «είναι μια δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα εύρεσης, αξιολόγησης και κριτικής τοπικών επιχειρήσεων, σχεδιασμένη ειδικά για την ελληνική κοινωνία. Η εφαρμογή έχει ως σκοπό να βοηθήσει τους καταναλωτές να επιλέξουν και να αξιολογήσουν κάθε τύπο τοπικής επιχείρησης, από οδοντιάτρους, κομμωτές και μηχανικούς μέχρι εστιατόρια και μπαρ».

Με το Locali ανά χείρας μπορείς: α) να αναζητήσεις τοπικές επιχειρήσεις βάσει τοποθεσίας, είδους υπηρεσίας (εστιατόρια, μπαρ, γιατρούς, κομμωτήρια κ.τ.λ..), ακόμα και ονόματος, β) να δεις τις επιχειρήσεις που υπάρχουν στη γύρω περιοχή, γ) να μάθεις πληροφορίες για τις τοπικές επιχειρήσεις (όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνο, φωτογραφίες), δ) να αξιολογήσεις τις αγαπημένες σου επιχειρήσεις, ε) να δεις την αξιολόγηση άλλων χρηστών και να επιλέξεις την επιχείρηση που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου και στ) να πλοηγηθείς μέσω χαρτών.

«Η εφαρμογή», όπως επισημαίνουν οι δημιουργοί της, «δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να επιλέξουν αυτό που τους ταιριάζει καλύτερα, αλλά και στους ιδιοκτήτες τοπικών επιχειρήσεων να διαφημιστούν δωρεάν και να βελτιώσουν την επιχείρησή τους διαβάζοντας τις κριτικές των χρηστών».

Και δύο λόγια για τις μέχρι τώρα επιδόσεις τους: «Ξεκινήσαμε με την Αττική, που είναι και ο τόπος διαμονής μας, με την εφαρμογή να κυκλοφορεί τον Φεβρουάριο σε μορφή beta. Σκοπός μας ήταν να επεκταθούμε σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και γι' αυτό πήραμε την απόφαση τον Απρίλιο να επεκτείνουμε την εφαρμογή αρχικά στη Νάξο και στη συνέχεια στην Πάρο, στη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Αυτή τη στιγμή έχουμε περισσότερες από 100.000 τοπικές επιχειρήσεις και σημεία ενδιαφέροντος σε περίπου 600 κατηγορίες».

Σήμερα, η ομάδα του Locali έχει 5 μέλη και όπως λέει και ο Πέτρος-Φλώριος: «Στο κομμάτι της ανάπτυξης της εφαρμογής είμαστε οι τρεις μας μαζί με τη Δέσποινα Μερίδου, στο κομμάτι της διαχείρισης της κοινότητας των χρηστών είναι η Μαρία Γαλάνη και στο κομμάτι της εικόνας της εφαρμογής (logo, εικόνες που υπάρχουν και γενικά ό,τι είχε να κάνει με σχέδιο και design) μας βοήθησε πάρα πολύ η αδερφή μου, εικαστικός και αρχιτέκτονας Κατερίνα Μπακάλου».

Και στη συνέχεια; «Στόχος μας είναι να μεγαλώσουμε κι άλλο την εφαρμογή και να πάμε σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, να φτιάξουμε αντίστοιχη διαδικτυακή εφαρμογή, να δημιουργήσουμε εφαρμογή για τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων για να μπορούν να αλλάζουν κάποιες πληροφορίες για την επιχείρησή τους, να επεκταθούμε και εκτός Ελλάδας, κυρίως σε βαλκανικές χώρες».

Οι συνιδρυτές who is who

Μανόλης Καραμανής (αριστερά) και Πέτρος-Φλώριος Μπάκαλος

Τα βιογραφικά του Πέτρου-Φλώριου Μπάκαλου και του Μανόλη Καραμανή διαφέρουν σε ελάχιστα στοιχεία, όπως η ηλικία (ο πρώτος είναι του 1987 και ο δεύτερος του '88) και κάποιες εξειδικεύσεις. Ο Πέτρος-Φλώριος είναι μηχανικός software για iOS εφαρμογές και ειδικός σε Objective C, Swift και Java, ενώ ο Μανόλης είναι μηχανικός software για iOS και Android εφαρμογές και ειδικός σε Objective C, Java, όπως και σε MySQL και MongoDB.

Ο τρίτος της παρέας, ο Γιώργος Ελευθερίου, έχει 3 πτυχία Master, συμπεριλαμβανομένου ενός στο Management Science από το Πανεπιστήμιο του Κολούμπια στη Νέα Υόρκη και είναι πρώην σύμβουλος επιχειρήσεων της McKinsey, με πείρα στους τομείς big data και analytics.

Keywords
Τυχαία Θέματα