Klaus Schwab (WEF): Η προσφυγική κρίση μόλις ξεκίνησε....

Η πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων αλλά και η ύφεση που πλήττει αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες μπορεί να καταστήσει ακόμη πιο οξύ το προσφυγικό πρόβλημα για την Ευρώπη, όπως προειδοποιεί ο Klaus Schwab, εκτελεστικός πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), το οποίο ανοίγει τις πύλες του αυτήν την εβδομάδα στο Νταβός.

«Δείτε πόσες χώρες της Αφρικής, για παράδειγμα, εξαρτώνται από τις πωλήσεις πετρελαίου. Την ίδια στιγμή φανταστείτε ένα δισ.

κατοίκους αυτών των χωρών να μεταναστεύουν προς τον βορρά», δηλώνει σε συνέντευξή του ο κ. Schwab.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι εξετάζουν τις επιπτώσεις που έχει η πτώση των τιμών εμπορευμάτων σε οικονομίες και αγορές ο κ. Schwab, «δείχνει» και μία ακόμη παράπλευρη απώλεια που μπορεί να προκαλέσει αυτή η πορεία, μη διστάζοντας να μιλήσει ακόμη και για «κοινωνική κατάρρευση».

Υποστηρίζει ακόμη ότι η υφήλιος – και κυρίως η Ευρώπη 0 ζει σε εποχές που έχουν «μη αναμενόμενες συνέπειες. Είναι πολύ δύσκολο οι πολιτικοί να προβλέψουν ή να ξέρουν τις συνέπειες των πράξεων και των αποφάσεών τους. Αυτό, όμως, μειώνει και την εμπιστοσύνη που μπορεί να τους έχει κάποιος».

Εκτιμά ακόμη ότι ο μέσος πολίτης το τελευταίο διάστημα βρίσκεται αντιμέτωπος με μία «ορδή ειδήσεων, με τα γεγονότα να αλλάζουν με τέτοια ταχύτητα» που φαίνεται να είναι δύσκολο να την παρακολουθήσει.

Παράλληλα η ενίσχυση της δύναμης πολιτικών που υποδαυλίζουν τα ξενοφοβικά αισθήματα, φαίνεται ότι ανησυχεί ιδιαίτερα το «αφεντικό» του Νταβός.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε στην επιφάνεια την εκτίμηση ότι όλοι βρισκόμαστε τελικά στην ίδια βάρκα», καταλήγει ο κ. Schwab.

Keywords
Τυχαία Θέματα