Jazbec (ΕΚΤ): Έτοιμοι να λάβουμε πρόσθετα μέτρα στήριξης τον Μάρτιο, αν χρειαστεί

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα τόνωσης της οικονομίας αν χρειαστεί, αλλά η κεντρική τράπεζα δεν πρέπει να θεωρηθεί το «μαγικό ραβδί» ώστε να λύσει τα προβλήματα στην οικονομία της Ευρωζώνης, επισημαίνει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Bostjan Jazbec και επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας

της Σλοβενίας.

Σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal, ο Bostjan Jazbec, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας, προειδοποίησε αντιδρούν πολύ βιαστικά με τις εξελίξεις που θα μπορούσαν να είναι προσωρινή.

«Αν χρειαστεί θα δράσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Jazbec, αναφερόμενος στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις 10 Μαρτίου.

«Αλλά ο καθορισμός των δράσεων μας σίγουρα θα έρθει μετά την ενδελεχή ανάλυση των στοιχείων που θα βρίσκονται στο τραπέζι τον Μάρτιο».

Ωστόσο, υπογράμμισε πως «για μένα, είναι εντελώς αδικαιολόγητο να πω ότι οι κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ, μπορούν να κάνουν τα πάντα μόνες τους» και πρόσθεσε πως η ΕΚΤ θα πρέπει να έχει μια «πιο ολοκληρωμένη άποψη για τα στοιχεία».

Ακόμα, δήλωσε ότι η τράπεζα διαθέτει τα εργαλεία για να επιτύχει τους μεσοπρόθεσμους στόχους της για τον πληθωρισμό.

«Υπάρχουν ακόμα πολλά εργαλεία που μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι» πρόσθεσε.

Ο κ Jazbec σχολίασε επίσης τα όσα λέγονται σχετικά με το ότι τα χαμηλά επιτόκια βλάπτουν τράπεζες της Ευρώπης. Όπως είπε το σημερινό περιβάλλον ενθαρρύνει την ενοποίηση στον τομέα που θα μπορούσε να κάνει τις τράπεζες πιο αποτελεσματικές.

Τέλος, αναφορικά με τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το μέλλον του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ, ο Jazbec εξέφρασε την υποστήριξη του στην κατάργηση του, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα βοηθούσε την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της φοροδιαφυγής.

Keywords
Τυχαία Θέματα