J. Weidmann: Η ΕΚΤ αρχίζει να εξετάζει την αλλαγή νομισματικής πολιτικής

Η ΕΚΤ ξεκινά τη συζήτηση σχετικά με το χρονικό σημείο που θα αφήσει να αποτυπωθούν οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης στην πολιτική που ακολουθεί, δηλώνει ο πρόεδρος της Bundesbank και μέλος της ΕΚΤ, Jens Weidmann, μια εβδομάδα πριν την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg,

o Weidmann ανέφερε ότι η αυξανόμενη ανάκαμψη καθιστά εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο η άνοδος του πληθωρισμού να μην ήταν μια στιγμιαία αναλαμπή και ότι ο ρυθμός του πληθωρισμού θα συνεχίσει να ενισχύεται περισσότερο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, ακόμα και αν αποσυρθεί μέρος της πολιτικής τόνωσης της ΕΚΤ. Επιπλέον σημείωσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσει τον αντίκτυπο της πολιτικής της στην κερδοφορία των τραπεζών.

«Κατά τη γνώμη μου, το τρέχον οικονομικό outlook σε συνδυασμό με τη βελτίωση της ισορροπίας κινδύνων, υποδηλώνουν ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα αρχίσει να συζητά εάν και πότε θα είναι καιρός να προσαρμόσουμε την μελλοντική μας καθοδήγηση (της νομισματικής πολιτικής)», ανέφερε ο κ. Weidmann σε ομιλία του στη Γερμανία την Τετάρτη. Εάν αλλάξει το outolook «αυτό τελικά θα πρέπει να αντανακλάται στην καθοδήγησή μας».

Τα σχόλια του Weidmann, ενός από τους μεγαλύτερους επικριτές της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, όπως εκτιμά το Bloomberg θέτουν τη βάση για μία ενδεχόμενα έντονη συζήτηση κατά τη συνάντηση των αξιωματούχων της Τράπεζας στο Ταλίν, στις 8 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, επιχείρησε να μειώσει τις προσδοκίες ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα κάνει κάτι περισσότερο από την αναγνώριση των οικονομικών εξελίξεων.

Η περίπτωση της «υπομονής» (σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ) ενισχύθηκε από τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν νωρίτερα την Τετάρτη, τα οποία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε στο 1,4% από 1,9% τον Μάιο. Επιπλέον, ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει ευμετάβλητα στοιχεία όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, επιβραδύνθηκε στο 0,9% από 1,2%.

Σύμφωνα με τον Weidmann, το πρόγραμμα αγοράς ομόλογων έχει ενισχύσει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, αν και είναι δύσκολο να μετρηθεί ακριβώς το κατά πόσο τον έχει αυξήσει. Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας υποστηρίζει ότι το QE πρόσθεσε από 0,1% έως και 2,5% στον πληθωρισμό μετά από 2,5 χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, ο Weidmann ανέφερε ότι ο πληθωρισμός δεν πρέπει πάντα να είναι εντός του στόχου της ΕΚΤ για λίγο κάτω από 2%, αφού ο ορισμός της σταθερότητας τιμών είναι μια παράμετρος με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα