Inter: Στόχος να καταστεί πρωταθλήτρια τόσο στο γήπεδο όσο και στο... ταμείο

Μία από τις πιο ιστορικές ποδοσφαιρικές ομάδες της Ευρώπης υποστηρίζει ότι έχει ένα σχέδιο προκειμένου να διαγράψει ένα έλλειμμα 140 εκατ. ευρώ και να καταστεί κερδοφόρα.

Εάν η Ίντερ Μιλάνου, 18 φορές πρωταθλήτρια Ιταλίας και τρεις φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης, κατορθώσει να επιτύχει τον στόχο της, θα κατακτήσει ένα σπάνιο ρεκόρ. Πολλοί λίγες ιταλικές ποδοσφαιρικές ομάδες είναι κερδοφόρες τόσο στο γήπεδο όσο και στο ταμείο. Για παράδειγμα η Γιουβέντους μόλις άρχισε να «βγάζει» χρήματα από το νέο της στάδιο.

Ο Michael Bolingbroke, διευθύνων σύμβουλος της Ίντερ, ανακοίνωσε το 2014

ένα πενταετές πρόγραμμα επιστροφής στην κερδοφορία και βάσει των πρώτων ενδείξεων αυτό φαίνεται ότι φέρνει αποτελέσματα. Όπως εκτιμάται οι ζημίες έχουν υποχωρήσει στα 60 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2015-16 από 140 εκατ. ευρώ που ήταν την αμέσως προηγούμενη.

Άλλωστε ο Bolingbroke είχε βοήθεια από τη κινεζική εταιρεία Suning Corp., η οποία επένδυσε 270 εκατ. ευρώ και εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο της ομάδας τον περασμένο Ιούλιο. Οι νέοι ιδιοκτήτες είχαν τις εξής απαιτήσεις από τον Bolingbroke, όπως αποκάλυψε ο ίδιος: «Θέλουμε να είμαστε μόνιμα στους ομίλους του Champions League και θέλουμε να βγάλεις χρήματα. Εάν το επιχειρηματικό σου σχέδιο λέει ότι θα υπάρχουν κέρδη τρία χρόνια μετά την εξαγορά μας, τότε προχώρα».

Πάντως φέτος ο σύλλογος βρίσκεται στην 14η θέση της Serie A μετά από εννέα αγώνες, 10 βαθμούς κάτω από την πρωτοπόρο Γιουβέντους.

Ο Bolingbroke, πρώην οικονομικός διευθυντής της Manchester United, προσπαθεί να καθαρίσει τον ισολογισμό του συλλόγου, μειώνοντας συγκεκριμένες δαπάνες αλλά και «επικίνδυνες» συμφωνίες. Παράλληλα ευελπιστεί ότι οι πωλήσεις εισιτηρίων, η ενίσχυση της δημοτικότητας της ομάδας στην Ασία και μία γρήγορη επιστροφή στο Champions League θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, ως προς την αύξηση των εσόδων.

Εν γένει, πάντως, οι ιταλικές ομάδες μπορεί να κερδίζουν στο γήπεδο αλλά δεν «βγάζουν» χρήματα ή τουλάχιστον τόσα χρήματα όσο άλλοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι στην Ευρώπη. Για παράδειγμα η Μίλαν είχε ζημίες 200 εκατ. ευρώ την τελευταία 2ετία, ενώ στην προηγούμενη αγωνιστική περίοδο η Ρόμα έχασε 69 εκατ. δολάρια. Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι ότι αρκετές εξ αυτών δεν έχουν δικό τους γήπεδο, με αποτέλεσμα να πληρώνουν υψηλά ποσά ως «ενοίκιο» αλλά και μοιράζονται μέρος των εσόδων τους με τους ιδιοκτήτες των σταδίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα