ICI ΑΕΕΑΠ: Καινούργιες επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ για το 2017

Της Στεφανίας Σούκη

Εχοντας ήδη επενδύσει κεφάλαια περί τα 6,1 εκατ. ευρώ από τις αρχές του έτους, η διοίκηση της ICI AEEAΠ σκοπεύει να προχωρήσει σε νέες αγορές ακινήτων φέτος αξίας τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ.

Tην περασμένη Παρασκευή, στην επίσημη «πρώτη» γενική συνέλευση της εταιρείας από την είσοδό της στο Χρηματιστήριο, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Μάριος Αποστολίνας, ανέφερε ότι η αξία του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της εταιρείας σήμερα αντιστοιχεί στα 71 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων ακινήτων που αγοράστηκαν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

«Στο

τέλος του 2016, η εταιρεία είχε 20 ακίνητα, αξίας 63,15 εκατ. ευρώ, ενώ η μισθωτική απόδοση του χαρτοφυλακίου ήταν στο 8% και το ποσοστό πληρότητας στο 94%. Ενας τομέας όπου δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα το 2016 και θα συνεχίζουμε να εστιάζουμε και μέσα στο 2017 είναι να διαφοροποιηθούμε ως προς το βασικό μας μισθωτή, την Alpha Βank, με νέους μισθωτές όπως η Vodafone, η Dixons, η Hempel, η AB Bασιλόπουλος κ.α.», ανέφερε ο κ. Αποστολίνας. Σημειώνεται εδώ ότι το 2016 η εταιρεία απέκτησε τρία ακίνητα με επενδεδυμένα κεφάλαια περί τα 7 εκατ. ευρώ και βασικό χαρακτηριστικό τις υψηλές αποδόσεις και τους μισθωτές υψηλής ποιότητας. «Το 2016 η εταιρεία είχε αύξηση κατά 6,8% στα έσοδα, στα 4,7 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2015, ενώ, με βάση το σημερινό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας και τα νέα ακίνητα που προστέθηκαν, το ετησιοποιημένο ενοίκιο φέτος αναμένεται να ανέλθει στα 5,7 εκατ. ευρώ και με τις νέες αγορές που θα γίνουν, στοχεύουμε σε ένα ύψος εσόδων στα 10 εκατ. ευρώ».

Επισημαίνεται εδώ ότι, κατά την περασμένη χρονιά, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας με βασικούς μετόχους την οικογένεια του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Μ. Xαλικιά, είχαν πτώση λόγω φορολογικών επιβαρύνσεων και διαφορών στις αποτιμήσεις, στα 5,3 εκατ. ευρώ: Ο φόρος στο τέλος της περασμένης χρονιάς ανήλθε σε 672 χιλ. ευρώ (δηλ 14,2% επί των μισθωμάτων), ενώ το 2015, ο φόρος έφθανε τις 81 χιλ. ευρώ (δηλ. 1,9% επί των μισθωμάτων), διαμορφώνοντας τα καθαρά κέρδη σε 8,19 εκατ. ευρώ.

Η γενική συνέλευση έδωσε το πράσινο φως για την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου μέχρι του ποσού των 3 εκατ. ευρώ από την Eurobank. Όπως επεσήμανε η διοίκηση, έχει ήδη υπάρξει συμφωνία για κεφάλαια ύψους 2,8 εκατ. ευρώ, τα οποία θα ενεργοποιηθούν στην περίπτωση που υπάρξει ανάγκη ρευστότητας για νέες αγορές ακινήτων, δεδομένου ότι η εταιρεία διέθετε στο τέλος του 2016 διαθέσιμα της τάξεως των 33 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα