HSBC: Τίποτα δεν φαίνεται να σταματά την άνοδο του δολαρίου

Το αμερικανικό δολάριο είναι μια σημαντική επιλογή αγοράς και ουσιαστικά φαίνεται να είναι ασταμάτητο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επικεφαλής στρατηγικού αναλυτή συναλλάγματος της HSBC.

«Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να το σταματήσει αυτή τη στιγμή], αναφέρει στο CNBC ο David Bloom. «Όπως έχουμε υποστηρίξει, το δολάριο επέστρεψε και η κυκλικότητα

της αμερικανικής οικονομίας είναι εκπληκτική».

Ο Bloom αποδίδει εν μέρει την πρόβλεψή του στο γεγονός ότι η Federal Reserve αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια εντός του έτους, λόγω των ισχυρών οικονομικών δεικτών, την ώρα που οι άλλες κεντρικές τράπεζες των 10 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη δεν φαίνονται έτοιμες να κάνουν το ίδιο.

Όπως λέει, «υπάρχει μια ποικιλομορφία στις νομισματικές πολιτικές: από τη μια είναι οι μηχανές της ανάπτυξης και από την άλλη χρειάζεται μια ώθηση από τους χαράσσοντες πολιτική».

Το δολάριο έχει κάνει ράλι άνω του 6% από τα μέσα Απριλίου, ενώ στα τέλη Μαΐου υποχώρησε σε χαμηλό ενός έτους στο 1,1659 έναντι του ευρώ, προτού όμως ανακάμψει ελαφρώς στα 1,1716 το πρωί της Τρίτης.

Σε αντίθεση με άλλες τράπεζες όπως η Goldman Sachs, η βρετανική πολυεθνική τράπεζα HSBC θεωρεί ότι κυκλικοί οικονομικοί παράγοντες και όχι τόσο δομικοί, θα οδηγήσουν ψηλότερα το δολάριο. Τους τελευταίους μήνες, οι αμερικανικές θέσεις εργασίας και τα στοιχεία για τους μισθούς έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία, ωθώντας προς τα πάνω τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες ότι η Fed θα πάει σε αύξηση επιτοκίων, σε αντίθεση με την πιο συγκρατημένη στάση των άλλων κεντρικών τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα