Greenpeace: Σχέδιο €4,7 εκατ. για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Λέσβο

Της Μαριάννας Τζάννε

Σχέδιο που κοστολογείται στα 4,7 εκ. ευρώ, με στόχο να αντιμετωπιστεί η τεράστια αύξηση του όγκου απορριμμάτων στην Λέσβο που φέρνει το προσφυγικό κύμα, παρουσίασε χθες η Greenpeace. H πρόταση περιλαμβάνει τόσο τα απόβλητα από βάρκες και σωσίβια, όσο και τα αστικά απορρίμματα, που λόγω της όλο και αυξανόμενης ροής μεταναστών προκαλούν μεγάλο προβληματισμό στις τοπικές κοινωνίες.

«Προτείναμε στο δήμο Λέσβου να διαχωρίσει τα σωσίβια από τις βάρκες ξεχωριστά

από τα υπόλοιπα σκουπίδια και μετά ασχοληθήκαμε με το τι μπορεί να γίνει. Κατόπιν κάναμε μια έρευνα που αποδεικνύει ότι με εύκολο τρόπο και διαθέσιμες τεχνολογίες μπορούμε να έχουμε διαχείριση των επιπλέον απορριμμάτων σε τοπικό επίπεδο με εξαιρετικά οικονομικό και γρήγορο τρόπο» δήλωσε χθες ο γενικός διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης κ. Νίκος Χαραλαμπίδης.

Η πρόταση της Greenpeace διαχωρίζει τα απόβλητα σε τρεις κατηγορίες. Στα ελαφρά υλικά (σωσίβια, ρουχισμός), τα βαριά υλικά (ξύλινα, πολυεστερικά και μεταλλικά σκάφη) και τα κλασικά απορρίμματα. Για τις δύο πρώτες κατηγορίες υλικών προτείνεται η συστηματική συλλογή, διαλογή και αποθήκευση, ώστε να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Εκτιμάται ότι το 30-40% αυτών είναι ήδη άχρηστο, λόγω της παραμονής τους στον ήλιο.

Για τα κοινά απορρίμματα που εκτιμάται ότι μέχρι το 2017 θα αυξάνονται κατά 17 τόνους σε καθημερινή βάση ημερησίως), προτείνεται η τοποθέτηση μιας κινητής μονάδας διαλογής, ώστε να ανακτάται ή να ανακυκλώνεται έως το 75%. Το σχέδιο προτείνει επίσης να απομακρυνθούν από το βυθό οι πλαστικές βάρκες.

Keywords
Τυχαία Θέματα