Grant Thorton: «Βουλιάζει» η αισιοδοξία των Ελλήνων επιχειρηματιών

Μπορεί οι επιχειρηματίες σε παγκόσμιο επίπεδο να εμφανίζονται όλο και πιο αισιόδοξοι για το μέλλον τόσο της διεθνούς οικονομίας, όσο και των επιχειρήσεων στις οποίες ηγούνται, δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για τους Έλληνες επιχειρηματίες, όπως αποδεικνύει έρευνα της Grant Thorton.

Σύμφωνα με την έρευνα – η οποία διεξάγεται με τη συμμετοχή 2.600 επιχειρηματιών σε 37 χώρες – στη χώρα μας το κλίμα εξακολουθεί να είναι απαισιόδοξο, με την αισιοδοξία των Ελλήνων επιχειρηματιών

να ανέρχεται σε ποσοστό -56% για το 4ο τρίμηνο του 2016, το 2ο μεγαλύτερο ποσοστό απαισιοδοξίας που καταγράφεται στη χώρα μας κατά τα τελευταία δύο έτη.

Παράλληλα οι προσδοκίες για κερδοφορία παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, με μόλις το 24% των επιχειρηματιών να αναμένουν κέρδη για το 2017. Μικρές αυξήσεις παρατηρούνται στα ποσοστά των προσδοκιών για αύξηση τιμών (-2% από -22% το προηγούμενο 3μηνο), εξαγωγές (26% από 22%) και επενδύσεις σε εγκαταστάσεις και μηχανήματα (46% από 40%).

Ως σημαντικότερο εμπόδιο για την ανάκαμψη των ελληνικών επιχειρήσεων εξακολουθεί να αναδεικνύεται η οικονομική αβεβαιότητα (84%), ενώ ακολουθούν η έλλειψη χρηματοδότησης (58%) και η γραφειοκρατία (46%). Παρ' όλα αυτά, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα αναφέρουν ότι κατά τους επόμενους 12 μήνες θα λάβουν κάποιες πρωτοβουλίες ανάπτυξης, όπως είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πωλήσεων (58%), η επέκταση στο εξωτερικό (40%), η ανάπτυξη νέων προϊόντων/υπηρεσιών (36%) και η αύξηση των επενδύσεων στο marketing (30%).

Keywords
Τυχαία Θέματα