Goldman: Αμφίβολη η ισορροπία στην αγορά πετρελαίου ακόμα και με τη συμμετοχή της Ρωσίας στο «πάγωμα»

Σκεπτική παραμένει η Goldman Sachs για το κατά πόσο η συμφωνία του OPEC για το «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου, ακόμα και με τη συμμετοχή της Ρωσίας, θα φέρει ισορροπία στην αγορά.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του επενδυτικού οίκου, μπορεί τα σχόλια από τη Ρωσία

και τη Σαουδική Αραβία να είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο, «η υψηλότερη παραγωγή στη Λιβύη, τη Νιγηρία και το Ιράκ δείχνει ότι μάλλον το rebalancing το 2017 δεν θα είναι τόσο εύκολο».

Τα σχόλια του Πούτιν ότι είναι έτοιμος να συμμετάσχει στο «πάγωμα» της παραγωγής που συμφώνησαν τα κράτη – μέλη του OPEC, έστειλαν τις τιμές του «μαύρου χρυσού» υψηλότερα κατά 3%.

Η τιμή του Brent έφτασε σε υψηλό ενός έτους, στα 51,2 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού ενισχύθηκε στα 53 δολάρια.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Goldman είναι πρώιμο να υποθέτει κανείς ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί. «Μια συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής, αν και είναι πιθανή, παραμένει πρώιμη δεδομένης της μεγάλης αβεβαιότητας για την προσφορά το 2017 και θα αποδεικνυόταν λανθασμένη αν ο μοναδικός στόχος είναι να πιαστούν υψηλότερες, βιώσιμες, τιμές πετρελαίου» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Μέχρι να δούμε πραγματικά κάποια βαρέλια να απομακρύνονται από την αγορά ή να έχουμε πραγματική μείωση τότε τα πράγματα θα μείνουν μόνο στα λόγια» σχολιάζει ο διευθυντής έρευνας στην ClipperData, Matt Smith.

Σύμφωνα με την Goldman αν δεν υπάρξει συμφωνία για τη μείωση παραγωγής, τότε οι τιμές θα υποχωρήσουν στα 43 δολάρια το βαρέλι το δ' τρίμηνο του έτους. Αν υπάρξει συμφωνία, αλλά παράλληλα, υπάρξει προσφορά κι από άλλες πηγές, τότε το αμερικανικό αργό θα κρατηθεί κοντά στα 52,5 δολάρια το βαρέλι το 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα