Goldman Sachs: Αλουμίνιο, αυτό που αλλάζει το παιχνίδι

Tου Δημήτρη Παφίλα

Το αλουμίνιο είναι αυτό που αλλάζει το παιχνίδι, σύμφωνα με την Goldman Sachs, γι αυτό δίνει τιμή – στόχο τα 2.100 δολάρια τον τόνο σε 12μηνη βάση και 2.000 δολάρια σε 6μηνη βάση.

Όπως εξηγεί, η επενδυτική τράπεζα, η ισχυρή απόδοση του Αλουμινίου από τις αρχές του χρόνου (15%) έναντι όλων των άλλων εμπορευμάτων, αντανακλάται από την προοπτική το μέταλο να είναι ο επόμενος

στόχος των αλλαγών που συντελούνται στην πλευρά της προσφοράς αλουμινίουκαι στην πιο σφικτή παραγωγή στην Κίνα, αλλά και στα αυξημένα κόστη παραγωγής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Goldman, το Εθνικό Κέντρο ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων της Κίνας (NDRCS) εξέδωσε πρόσφατη οδηγία για τις τοπικές κυβερνήσεις τις οποίες και καλεί να κατάσχουν την δυναμικότητα των παράνομων και μη πιστοποιημένων ποσότητων αλουμινίου για μια περίοδο πάνω από έξι μήνες.

Επιπλέον, στις 17 Ιανουαρίου, υπήρξε αναφορά ότι η Κίνα, θα έκλεινε το 30% των μονάδων smelters. Οι δυο παραπάνω εξελίξεις οδηγούν σε αύξηση τιμών καθώς φεύγει από την μέση ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής.

Περαιτέρω οι παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις θα είναι επίσης υποστηρικτικές για διαθεσιμότητα και την παραγωγή αλουμινίου, δεδομένου ότι οι δυο ηγέτες παρουσίασαν ένα πλάνο 100 ημερών στις 7 Απριλίου. Οι εξελίξεις αυτές υποστηρίζουν την άποψη της Goldman sachs, δηλαδή ότι το αλουμίνιο θα είναι ο επόμενος στόχος των μεταρρυθμίσεων στην πλευρά της προσφοράς στην Κίνα, και το αλουμίνιο θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται σε υψηλά επίπεδα για τους επόμενους 6-12 μήνες.

Ελλάδα

Τις μεγαλύτερες θετικές επιδράσεις από την άνοδο των τιμών αλουμινίου έχει ο όμιλος Μυτιληναίου μέσω της Αλουμίνιον της Ελλάδος – η οποία με νέο πρόγραμμα έχει το χαμηλότερο κόστος παραγωγής στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο συνδυασμός του ισχυρού δολαρίου και οι υψηλές τιμές στα συμβόλαια αυξάνουν κατά πολύ τις εκτιμήσεις κερδών της Μυτιληναίος για την περίοδο 2017 -2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα