GM: Προσπάθεια «να τα βρει» με Τραμπ μέσω επένδυσης $1 δισ.

Αντιμέτωπη με τις πιέσεις του Ντόναλντ Τραμπ να αυξήσει τις προσλήψεις της είναι η αυτοκινητοβιομηχανία General Motors. Την ίδια ώρα, πηγές αναφέρουν πως η εταιρεία αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας την υλοποίηση επένδυσης ύψους 1 δισ. δολαρίων και διάρκειας αρκετών ετών σε αμερικανικά εργοστάσια.

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ αναμένεται να προσθέσει ή να διατηρήσει 1000 θέσεις εργασίας σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις,

αναφέρουν οι ίδιες πηγές, που μίλησαν υπό το καθεστώς ανωνυμίας. Η ανακοίνωση της επένδυσης που επισπεύδεται λόγω των πιέσεων του νεοεκλεγέντος προέδρου, αφορά έργα που ήταν σε εξέλιξη και είχαν εγκριθεί πριν κερδίσει την προεδρία ο Τραμπ.

Η GM αποτελεί την τελευταία από σειρά αυτοκινητοβιομηχανιών που ανακοινώνουν επενδύσεις σε εργοστάσια στις ΗΠΑ, ανταποκρινόμενες στις πιέσεις Τραμπ (σσ. Υπενθυμίζεται ότι έχει προειδοποιήσει για την επιβολή μεγάλων δασμών σε αυτοκίνητα που θα κατασκευάζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες στο Μεξικό). Οι αντίπαλες Ford και Fiat Chrysler ανακοίνωσαν νωρίτερα μέσα στον μήνα ότι θα δαπανήσουν κεφάλαια για εργοστάσια στις ΗΠΑ όταν ο Τραμπ έκανε λόγο για την επιβολή δασμού 35% για τα αυτοκίνητα που θα κατασκευάζουν στο Μεξικό.

Η προθυμία των βιομηχάνων να πάνε με τα νερά του Τραμπ εξηγείται εύκολα, αφού προτίθενται να ζητήσουν κάποια «ανταλλάγματα» από τον νέο πρόεδρο, όπως χαλαρότερους κανόνες για τα καύσιμα και μικρότερους εταιρικούς φόρους.

«Ετσι είναι οι επιχειρήσεις. Το μόνο που κάνουν οι εταιρείες είναι να ανακοινώνουν επενδύσεις που θα έκαναν ούτως ή άλλως», αναφέρει η Maryann Keller, ανεξάρτητη σύμβουλος στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Κατά την πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά την εκλογή του, ο Τραμπ έσπευσε να χαιρετίσει την απόφαση της Ford' να ακυρώσει την κατασκευή εργοστασίου αξίας 1,6 δισ. δολ. στο Μεξικό και αντιθέτως την επέκταση του υφιστάμενου εργοστασίου της στο Μίσιγκαν.

Η Fiat Chrysler δέσμευσε ποσό 1 δισ. δολ. για την κατασκευή τριών μοντέλων τζιπ στις ΗΠΑ και στον εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων στο Μίσιγκαν για την παραγωγή του μοντέλου Ram που τώρα κατασκευάζεται στο Μεξικό.

«Ελπίζω ότι και η General Motors θα ακολουθήσει και νομίζω ότι θα το κάνει», είπε ο ίδιος ο Τραμπ. «Νομίζω ότι πολλές βιομηχανίες θα επιστρέψουν».

Η GM προϋπολογίζει περί τα 9 δισ. δολ. κάθε χρόνο για κεφαλαιουχικές δαπάνες,που συμπεριλαμβάνουν νέα μοντέλα και αναβαθμίσεις εργοστασίων.

Παράλληλα, η εταιρεία το 2016 είχε ανακοινώσει ότι προορίζει τουλάχιστον 2,9 δισ. δολ. για αμερικανικές επενδύσεις που θα αφορούν τη μελλοντική παραγωγή μηχανών και οχημάτων

Ο Τραμπ έχει απευθύνει προειδοποιήσεις σε μεγαθήρια παραγωγής αυτοκινήτων, όπως η Toyota και η BMW για την πολιτική που θα ακολουθήσουν στο Μεξικό. Η BMW πάντως δεν βλέπει τον «λόγο» να αλλάξει τα σχέδιά της, όπως τουλάχιστον είπε επικεφαλής του τμήματος Mini και Rolls-Royce.

Keywords
Τυχαία Θέματα