“Fourty Clicks”: Η Ευαγγελία Θωμάκου παρουσιάζει την πρώτη της μεγάλη έκθεση στο wine bar Monk

Την Ευαγγελία Θωμάκου την ξέρεις σίγουρα. Ακόμα και αν το όνομά της δεν σου λέει τίποτα, έχεις σίγουρα συναντήσει αυτό το χαμογελαστό κορίτσι σε κάποια συναυλία ή μουσική σκηνή. Γιατί η Ευαγγελία καταφέρνει και είναι πάντα εκεί. Τη βλέπουμε στις συναυλίες που πάμε, ενώ σε όσες δεν τα καταφέρνουμε βλέπουμε τις φωτογραφίες της για να πάρουμε μια ιδέα από αυτά που χάσαμε.

Αν και η ίδια φωτογραφίζει από το 1993, τα τελευταία τρία χρόνια ασχολείται περισσότερο με τη φωτογράφιση συναυλιών. Οταν η καλή της φίλη Μαριέττα Φαφούτη την παρότρυνε να παρευρεθεί σε μια από τις συναυλίες

της, έγινε ουσιαστικά η αρχή και τα πράγματα μετά κύλησαν από μόνα τους. Στη συνέχεια ήρθε και η γνωριμία της με τη Νατάσσα Μποφίλιου και οι δημοσιεύσεις της σε περιοδικά και εφημερίδες. Σταθμός στην καριέρα της ήταν η δημοσίευση φωτογραφικού της υλικού στους "Financial Times" του Λονδίνου, με τον Στέλιο Βαμβακάρη.

Σήμερα η Ευαγγελία έχει στο αρχείο της πάνω από οχτώ χιλιάδες φωτογραφίες με καλλιτέχνες, παλαιότερους και νεότερους. Αν επειδή η ίδια δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διαλέξει την αγαπημένη της φρόντισε να επιλέξει 40 από αυτές και να τις παρουσιάσει από την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου στην πρώτη της μεγάλη έκθεση με τίτλο "Fourty Clicks" -τίτλο που έδωσε η Λίνα Νικολακοπούλου- στο wine bar Monk στο κέντρο της Αθήνας. Ο Σταύρος Ξαρχάκος, η Χάρις Αλεξίου, η Δήμητρα Γαλάνη αλλά και η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, ο Πάνος Μουζουράκη, η Μόνικα και η φυσικά η Μαριέττα Φαφούτη είναι μερικά από τα πρόσωπα που αποτύπωσε η φωτογράφος πάνω στη σκηνή.

«Ο αγώνας δρόμου, για την αποτύπωση σε εικόνα της πρεμιέρας μιας παράστασης ή μιας συναυλίας, ξεκινάει μόλις τα φώτα ανάψουν, οι καλλιτέχνες στηθούν και ο χώρος αρχίζει να πλημμυρίζει με μελωδίες. Kάπου εκεί ξεκινάει, η αφανής για πολλούς, δουλειά του φωτογράφου. Να αποτυπώσει κάθε στιγμή, κάθε βλέμμα, κάθε κίνηση και κάθε συναίσθημα πάνω και κάτω από την σκηνή». Με αυτά τα λόγια περιγράφει η ίδια τη δουλειά της και στην ερώτηση μου ποιο είναι αυτό το στοιχείο που κάνει τόσο ξεχωριστές τις φωτογραφίσεις σε συναυλίες απαντά: «Ο αυθορμητισμός και το συναίσθημα του καλλιτέχνη. Σε μια συναυλία, έχεις πάντα την αγωνία να αποτυπώσεις τα συναισθήματα που διακατέχουν τον ερμηνευτή και αυτά συνήθως διαβαθμίζονται από το κοινό. Το κοινό είναι αυτό που θα παροτρύνει τον καλλιτέχνη για να λειτουργήσει αυθόρμητα πάνω στην σκηνή. Και εσύ πρέπει να είσαι συνεχώς σε ετοιμότητα να αποτυπώσεις τα πάντα».

Η ετοιμότητα όμως δεν αρκεί. Ούτε φυσικά το ταλέντο. Γιατί, όπως μου εξηγεί η Ευαγγελία, η γνώση σε βάθος της πορείας και των τραγουδιών ενός καλλιτέχνη είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσεις να αποτυπώσεις τη δυναμική του. «Πρέπει να έχεις μια εικόνα της αλληλεπίδρασης της δουλειάς του με το κοινό. Όταν ξέρεις πως ένα τραγούδι ξεσηκώνει τον κόσμο ή τον συγκινεί, ξέρεις πως αυτό θα επηρεάσει με παρόμοια συναισθήματα και τον καλλιτέχνη επομένως είσαι ετοιμοπόλεμη με την κάμερα να καταγράψεις αυτά τα συναισθήματα».

Η Ευαγγελία έχει μετρήσει χιλιάδες κλικ κάτω και πάνω από τη σκηνή. Έχει ακολουθήσει καλλιτέχνες, έχει παρακολουθήσει πετυχημένες και μη συναυλίες. Εχει συγκινηθεί και έχει χαρεί. Εχει και η ίδια διασκεδάσει μέσα από αυτή την δουλειά. Ποια είναι όμως η πιο ιδιαίτερη στιγμή που έχει βιώσει σε μια συναυλία; «Τον περασμένο Ιούλιο στην συναυλία των Αγάπη Ρε+ σε συνεργασία με την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων για την συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Είδα το κοινωνικό πρόσωπο και τις ευαισθησίες των καλλιτεχνών και ταυτόχρονα την ανάγκη του κόσμου να προσφέρει βοήθεια στον συνάνθρωπο. Ήταν μια μαγική βραδιά, όπου κυριαρχούσε το συναίσθημα της αλληλεγγύης και της αγάπης. Έβλεπα ανθρώπους όλων των ηλικιών που ήρθαν στην Τεχνόπολη και με το υστέρημα τους είχαν φροντίσει να αγοράσουν αγαθά για όσους είχαν ανάγκη, είδα τους καλλιτέχνες να συγκινούνται και να δακρύζουν με το μεγαλείο ψυχής των Αθηναίων να θέλουν να βοηθήσουν».

Πηγή: metropolispress.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα