Fourlis: Εξωστρέφεια και μείωση της «έκθεσης» στην Ελλάδα στην επόμενη 5ετία

Της Στεφανίας Σούκη

«Στόχος μας είναι η Ελλάδα να μήν ξεπερνά το 35- 40% των λειτουργικών κερδών του ομίλου, με βάση το υπό κατάρτιση πλάνο της επόμενης πενταετίας».

Αυτό επεσήμανε χθές κατά την ενημέρωση στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών ο Βασίλης Φουρλής, επικεφαλής του ομίλου Fourlis, δίνοντας κι ένα πρώτο στίγμα για το 2016: «Είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί

για το 2016 γιατί δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη τα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση και δε γνωρίζουμε πώς θα επηρεαστεί η κατανάλωση».

Οσον αφορά πάντως την παρουσία του ομίλου εκτός Ελλάδος, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εξαετίας τα νούμερα των πωλήσεων από τις δυο αλυσίδες- IKEA και Intersport- βαίνουν αυξητικά: Ενδεικτικά το 2010 οι πωλήσεις του ομίλου από την ελληνική αγορά αντιστοιχούσαν σε ένα 85,38% επί του συνόλου, ενώ στο τέλος του 2015 το αντίστοιχο ποσοστό έχει πέσει στο 65,2%.

Η πορεία το 2016

Για το πρώτο τρίμηνο του 2016, ο κ. Φουρλής επεσήμανε ότι η πορεία των πωλήσεων στην ελληνική αγορά είναι καλύτερη για την ΙΚΕΑ από ό,τι για την Intersport που έχει επηρεαστεί από τις (καλές) καιρικές συνθήκες στο πρώτο τρίμηνο.

Οσον αφορά τις επενδύσεις για το τρέχον έτος, αυτές θα κυμανθούν στα επίπεδα της περυσινής χρονιάς, ήτοι στα πέριξ των 13,5 εκατ. ευρώ, με στόχο, για εφέτος, τη λειτουργία τεσσάρων καταστημάτων Intersport (σ.σ. λειτουργούν ήδη 106 καταστήματα) και δύο ακόμη The Athlete's Foot. Ειδικά για τo νέο εγχείρημα του ομίλου, τα Τhe Athlete's Foot, με έξι συνολικά καταστήματα αυτή την στιγμή, "το πλάνο πάντα παραμένει η δημιουργία 50 σημείων σε Ελλάδα και Τουρκία, ωστόσο θα περιμένουμε να κλείσει ο πρώτος χρόνος λειτουργίας ώστε να θεραπευθούν οι όποιες ''παιδικές'' ασθένειες".
Στο ''μέτωπο'' της ΙΚΕΑ, με παρουσία για τον όμιλο σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία, επί του παρόντος, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Φουρλής, δεν υπάρχει πλάνο ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των καταστημάτων, αφού πλέον δεν υπάρχει η αντίστοιχη ''αγορά'' στην Ελλάδα, λόγω της μεγάλης πτώσης της κατανάλωσης στον τομέα του οικιακού εξοπλισμού. Το θετικό για τον όμιλο είναι ότι ο αριθμός των πελατών για την ΙΚΕΑ έφθασε τα 10,43 εκατ. το 2015, με μία αύξηση 6% της επισκεψιμότητας σε σύγκριση με το 2014, γεγονός το οποίο αποτυπώνει και την αύξηση του μεριδίου της αλυσίδας στον κλάδο, όπου δραστηριοποιείται. Ανοδικά κινούνται τα e-shops της ΙΚΕΑ, με στόχο οι πωλήσεις τους, μαζί με αυτές από τα κέντρα παραγγελιοληψιών να αντιστοιχούν σύντομα σε ένα 10% επί του συνόλου των πωλήσεων του ομίλου από το 9% που είναι σήμερα.

Στην παρούσα περίοδο, ο όμιλος βρίσκεται στη φάση της κατάρτισης του πενταετούς πλάνου ανάπτυξης που θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της παρουσίας του εκτός Ελλάδας. Ενδεικτικά, πάνω από τις προσδοκίες κινείται το νέο κέντρο παραγγελιοληψιών ΙΚΕΑ που άνοιξε ο όμιλος στη Βάρνα της Βουλγαρίας, το οποίο είναι το πιο επιτυχημένο για τον όμιλο στο σύνολο των αντίστοιχων pick up points που λειτουργεί αυτή την στιγμή (επιπλέον 5 στην ελληνική αγορά).

Οσον αφορά την Intersport, μελλοντικά, η χώρα με τις μεγαλυτερες προσδοκίες για τον όμιλο, όπως ανέφερε η διοίκηση, είναι η Ρουμανία "και προσβλέπουμε σε μία σημαντική ανάπτυξη στην εν λόγω αγορά". Πιο ρευστά είναι τα πράγματα στην Τουρκία, όπου τα υψηλά ενοίκια επηρεάζουν την κερδοφορία της γνωστής αλυσίδας.

Ως προς τον καθαρό δανεισμό, αυτός μειώθηκε στα 124,8 εκατ. ευρώ από 135 εκατ. ευρώ το 2014, με στόχο να μειωθεί περαιτέρω το 2016 και ειδικότερα στα 100 εκατ. ευρώ εντός της διετίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα