Fintech και ξερό ψωμί!

Στο ισόγειο ενός πολυώροφου κτηρίου – τα κεντρικά γραφεία της διοίκησης μιας από τις πολλές τράπεζες που συγχωνεύτηκαν ή απορροφήθηκαν από τις 4 συστημικές – στην Οδό Πειραιώς αριθμός 74 (στο ύψος της Λαχαναγοράς) η Εθνική Τράπεζα έχει εγκαταστήσει τον επιχειρηματικό επιταχυντή της που ακούει στο όνομα be finnovative.

Στην ουσία εκεί στεγάζεται και λειτουργεί ανά διαστήματα, πέραν όλων των άλλων

δράσεων και πρωτοβουλιών, ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης ομάδων και επιχειρήσεων για την ανάπτυξη ιδεών, τεχνολογικών λύσεων και νέων εταιρειών στην περιοχή των οικονομικών συναλλαγών. Εν ολίγοις, ότι πάνω κάτω αναφέρεται ή σχετίζεται με την μαγική λέξη των καιρών μας, το Fintech.

Fintech και ...ξερό ψωμί όπως θα έλεγαν και οι παλιοί ροκάδες. Βεβαίως, πολλές φορές επιστρατεύουμε το χιούμορ για να αποδιώξουμε ή να διασκεδάσουμε την αμηχανία γύρω από έννοιες, τάσεις και φαινόμενα που αναδεικνύονται στα αχαρτογράφητα νερά της νέας ψηφιακής εποχής. Και όμως, το Fintech που στην Ελλάδα είναι ακόμη στις φασκιές και δεν έχει μάθει καν να κουνάει τα χεράκια και τα ποδαράκια αλλού – στην Δυτική Ευρώπη, στις ΗΠΑ- είναι μια πραγματικότητα που αλλάζει τις συναλλαγές, τις συμπεριφορές και τις αντιλήψεις των τραπεζών και των συναλλασσομένων, την ίδια την αγορά.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ με το Fintech και τα «εργαλεία» που το συνοδεύουν – ισχυρές πλατφόρμες, εξεζητημένες τεχνολογίες , περίπλοκες εφαρμογές- οι παραδοσιακές τράπεζες ανά τον κόσμο αποκτούν ισχυρούς ανταγωνιστές μη τραπεζικούς οργανισμούς. Το πώς και το γιατί είναι μια ολόκληρη συζήτηση που θέλει χρόνο και καλούς ερευνητές...
Όλο το θέμα, πάντως, είναι η προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Και αυτό όταν μια μικρή startup χάρις στην επένδυση της στο Fintech καταφέρνει να βρεθεί στα ίσα ανταγωνιστής μιας παραδοσιακής τράπεζας τότε όλα μπορούν να συμβούν.

Προσοχή, προσαρμογή – επ΄ουδενί, αγνόηση ή στείρα άρνηση αποδοχής των νέων δεδομένων. Και αυτό γιατί η τεχνολογία και η καινοτομία λειτουργούν πλέον ως αυτόνομος παράγοντας εξελίξεων στον τομέα της οικονομίας.

Η επιλογή των συνοδών του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας E.Macron – υψηλόβαθμα στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας- στο be finnovative της Εθνικής Τράπεζας ας μετρηθεί και ας αξιολογηθεί στο πλαίσιο που της πρέπει... Αξίζει τον κόπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα