Fan του Γιάνη στο Συμβούλιο του Σύριζα για την Ανάπττυξη

του Αργύρη Παπαστάθη

«Καθώς ο Γιάνης Βαρουφάκης γκαζώνει προς το ηλιοβασίλεμα, εγώ θα θυμάμαι την ουσία του» έγραφε στο Twitter η γνωστή οικονομολόγος Μαριάνα Ματσουκάτο πάνω από ένα άρθρο του Guardian με φωτογραφία του πρώην Υπουργού το οποίο έφερε τον ίδιο τίτλο.

Η ημερομηνία ήταν 6 Ιουλίου 2015, μια μέρα μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα.

Με αυτό τον τρόπο διάλεξε να αποχαιρετίσει τον κ. Βαρουφάκη (όταν εκείνος έφευγε από το υπουργείο Οικονομικών) η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου UCL του Λονδίνου η οποία επελέγη πριν από λίγες ημέρες από τον ΣΥΡΙΖΑ για να στελεχώσει την επιστημονική επιτροπή η οποία θα οικοδομήσει το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας.

Η κυρία Ματσουκάτο έχει εκφραστεί κατά καιρούς με κολακευτικά λόγια για τα έργα και τις ημέρες του κ. Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών. Την παραμονή της προκήρυξης του δημοψηφίσματος με άρθρο της στον Guardian (27.6.2015) είχε στηλιτεύσει τις πιέσεις των Θεσμών για συνέχιση της λιτότητας και είχε ταχθεί υπέρ των θέσεων του τότε υπουργού Οικονομικών μεταξύ των οποίων η δημιουργία μιας ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί το βιβλίο της «Το επιχειρηματικό κράτος» στο οποίο υποστηρίζει πως είναι δυνατή η συμβίωση δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.

Η ειδικός για τα οικονομικά της καινοτομίας και σύμβουλος ηγετών ανά τον κόσμο είναι ένα από τα 11 στελέχη της αρμόδιας επιτροπής του Αναπτυξιακού Συμβουλίου με πρόεδρο τον διευθυντή ερευνών του Ινστιτούτου Levy των ΗΠΑ Γιαν Κρέγκελ, ο οποίος είναι γνωστός για τις θέσεις του κατά της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Eνωσης. Ο διορισμός του κ. Κρέγκελ, πρώην συναδέλφου του υπουργού Οικονομίας κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου στο Levy, προκάλεσε την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι ο κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος επέλεξε τα μέλη της εν λόγω επιτροπής, είχε αποκηρύξει παλαιότερες δικές του απόψεις για την ανάγκη καταφυγής της Ελλάδας σε διπλό νόμισμα μιλώντας (στις 7 Νοεμβρίου) στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του στο υπουργείο Οικονομίας.

«Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν ακαδημαϊκός. Οι ακαδημαϊκοί μπορούν να λένε πολλά πράγματα αλλά όταν έρχεται η στιγμή που πρέπει να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα τότε βλέπουν ότι μερικά πράγματα που έχουν πει ίσως να είναι λάθος» είχε πει τότε για να ξεκαθαρίσει: «Δεν υπάρχει παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα ούτε θα υπάρξει, τουλάχιστον με αυτή την κυβέρνηση».

Την Τρίτη απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε από τη ΝΔ για την επιλογή προσώπων στο Αναπτυξιακό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι «οι επιλογές των συνεργατών μου δεν γίνονται με κάποια στενά πολιτικά/κομματικά κριτήρια ταύτισης απόψεων, αλλά με γνώμονα το επιστημονικό τους κύρος -ενίοτε διεθνώς αναγνωρισμένο- την εμπειρία τους και ενδεχομένως την προηγούμενη αγαστή συνεργασία μας και φυσικά το αδιάβλητο του ήθους τους».

Για την ιστορία το υμνητικό άρθρο του Guardian για τον κ. Βαρουφάκη το οποίο ανήρτησε η κυρία Ματσουκάτο φέρει την υπογραφή του βραβευμένης αρθρογράφου του εφημερίδας Σούζαν Μουρ. Σε αυτό τονίζει ότι κ. Βαρουφάκης «ενέπνευσε τους απλούς ανθρώπους» ενώ ως Υπουργός κ. Βαρουφάκης «συνέχισε να οδηγεί τη μοτοσικλέτα του αντί να τον πηγαίνει ένας σοφέρ»...

Keywords
Τυχαία Θέματα