Eurogroup: Προαπαιτούμενο οι πλειστηριασμοί για την υποδόση

Του Αργύρη Παπαστάθη

Οι Θεσμοί θα πρέπει να βεβαιωθούν με τεχνικό έλεγχο ότι λειτουργεί το σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών πριν δώσουν τα λεφτά της υπο-δόσης αναφέρεται με διπλωματική γλώσσα σε έγγραφο - απόσπασμα της Έκθεσης Συμμόρφωσης (Compliance Report) της Κομισιόν που παρουσιάζει η «Καθημερινή». Το ενδεχόμενο αυτό είχε διαψευστεί από το ΥΠΟΙΚ το Σάββατο.

Από την άλλη πλευρά, όπως πληροφορείται το newmoney.gr, το αποψινό Eurogroup θα δρομολογήσει την έναρξη των τεχνικών συζητήσεων για το χρέος

(μεσοπρόθεσμα μέτρα) κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Βεβαίως, όπως σημειώνεται και στο Compliance Report, η έγκριση της δόσης ύψους 6,7 δισ. ευρώ σε πολιτικό επίπεδο είναι δεδομένη εφόσον το πρόγραμμα κινείται «εντός τροχιάς».

Το είχε διαψεύσει το ΥΠΟΙΚ

Σύμφωνα με το ίδιο απόσπασμα που ήρθε στη δημοσιότητα η ομαλή λειτουργία του συστήματος των πλειστηριασμών αποτελεί επιπλέον προαπαιτούμενο για την υπό-δόση του 1 δισ. ευρώ που αρχικά είχε συνδεθεί. Ωστόσο το Σάββατο το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωση ότι «το 1 δισ. θα δοθεί στα μέσα Απριλίου με βάση την πορεία εξόφλησης των ληξιπροθέσμων και μόνον αυτή. Ως εκ τούτου, ο μοναδικός όρος που έχει συμφωνηθεί για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης του ενός 1 δι​σ. είναι η εκκαθάριση ληξιπροθέσμων ύψους 1 δισ. έως τα μέσα Απριλίου 2018».

Πίεση για μείωση αφορολόγητου από το 2009

Στο ίδιο έγγραφο σημειώνεται πως οι ελληνικές αρχές μπορεί να χρειαστεί να επισπεύσουν κατά έναν χρόνο την εφαρμογή των φορολογικών μέτρων που είχαν συμφωνηθεί να ισχύσουν από το 2020 για το 2019 (η μείωση του αφορολόγητου ορίου), αν από κοινού ΔΝΤ και ευρωπαϊκοί θεσμοί, θεωρήσουν ότι ο στόχος επίτευξης 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος το 2019 δεν θα είναι επιτεύξιμος. Αυτό θα αποφασιστεί τον Μάιο του 2018.

Στα 6,7 δισ. ευρώ η δόση

Συνολικά 6,7 δισ. ευρώ αναμένεται να εγκριθούν από το Eurogroup:

-3.3 δισ. ευρώ θα καλύψουν τις δανειακές υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου μέχρι το τέλος Ιουνίου

-1.9 δισ. προορίζεται για την ενίσχυση του ταμειακού αποθέματος (cash buffer)

-0.5 δισ.​ ευρώ αποτελεί την πρώτη από τις δύο δόσεις για την εξ​όφληση ληξιπροθέσμων

-1 δισ. θα δοθεί στα μέσα Απριλίου και πάλι για τα ληξιπρόθεσμα

Keywords
Τυχαία Θέματα