Eurogroup: Συνδέουν τον Γεωργίου με τις αγορές και την εμπιστοσύνη

Των Αργύρη Παπαστάθη, Στέλιου Μορφίδη

Την βαθιά ανησυχία του για τις εξελίξεις στην υπόθεση Γεωργίου και το πιθανό πλήγμα στην αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ εξέφρασε το Eurogroup στον υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, όπως ανακοίνωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Κάτι που διεφάνη εξάλλου απ' την τοποθέτηση τόσο του Επιτρόπου Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου όσο και του μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.

«Εκφράσαμε ανησυχία για τις δικαστικές υποθέσεις» είπε ο Επίτροπος Μοσκοβισί μιλώντας για την υπόθεση Γεωργίου. «Σεβόμαστε απολύτως την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης» τόνισε αλλά πρόσθεσε ότι «τέτοιες υποθέσεις μπορούν να βλάψουν τη φήμη της Ελλάδας (reputational damage) και αν δεν βρεθεί κάποια λύση μπορεί να βλάψουν την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις τάξεις των επενδυτών».

Στο ίδιο θέμα στάθηκαν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ τόνισε ότι «θέτει σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας» και πρέπει «να υπάρξει ευρεία πολιτική στήριξη». Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι δεν ζητάμε σε καμία περίπτωση από την ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει στη Δικαιοσύνη αλλά να προστατευθεί η ανεξαρτησία των μελών της ΕΛΣΤΑΤ και περιέγραψε το συγκεκριμένο ζήτημα ως ένα «αίτημα που τίθεται διεθνώς».

Για την τρίτη αξιολόγηση ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως στόχος είναι να ξεκινήσει άμεσα, κάτι για το οποίο εργάζονται ήδη στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια. Στόχος, όπως είπαν όλοι οι συμμετέχοντες στην συνέντευξη Τύπου είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το τέλος της χρονιάς.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι «υπάρχει κι άλλη δουλειά που πρέπει να γίνει». Ο κ. Κερέ τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει η Ελλάδα με σύντομες τριμηνιαίες αξιολογήσεις ώστε να μην υπάρχει αβεβαιότητα και τόνισε ότι είναι αναγκαίο να μην αναβληθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και να προχωρήσει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Οι προτεραιότητες της γ' αξιολόγησης

Παράλληλα το επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup θέτει το ζήτημα του Προϋπολογισμού του 2018 ως πρώτο κατά σειρά θέμα που θα καλυφθεί στην τρίτη αξιολόγηση. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών την περασμένη Τετάρτη άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων.

Όπως σημειώνει το ανακοινωθέν «η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει περίπου 95 δράσεις, πολλές από τις οποίες αφορούν την εφαρμογή της νομοθεσίας που υιοθετήθηκε νωρίτερα κατά τη διάρκεια του προγράμματος». Υπογραμμίζει δε πως τα θέματα που θα καλυφθούν στην τρίτη αξιολόγηση περιλαμβάνουν τον προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2018, την αναθεώρηση των κοινωνικών παροχών, τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, ζητήματα που σχετίζονται με τη δημόσια διοίκηση, την εφαρμογή της στρατηγικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τη μεταρρύθμιση στον τομέα της ενέργειας και τις ιδιωτικοποιήσεις.

«Δεν συζητήσαμε την Eldorado»

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα της Eldorado Gold παρά την προαναγγελία της συζήτησης από κορυφαίο αξιωματούχο της Ευρωζώνης την Τετάρτη η οποία έκανε το γύρο του κόσμου μέσω των ειδησεογραφικών πρακτορείων. Πιθανόν η προαναγγελία να ήταν μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση. Οι ενέργειες των τελευταίων ημερών ίσως να απέτρεψαν την κλιμάκωση.

Τράπεζες, ρευστότητα και AQR

Ο κ. Κερέ είπε ότι η μείωση των spread των ελληνικών ομολόγων που παρατηρήθηκε μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης δεν είχε συνέχεια. Πρόσθεσε ότι μένουν πολύ σημαντικά βήματα για τη μείωση του ELA και τη συνέχιση της επιστροφής των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

«Υπάρχει βελτίωση στη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος μετά την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης. Την περασμένη εβδομάδα το ELA μειώθηκε κατά 5 δισ ευρώ που δείχνει ότι έχουν γίνει σοβαρά βήματα προς την αποκατάσταση της ομαλότητας. Ωστόσο οι καταθέσεις άρχισαν εσχάτως να αυξάνονται και αυτό με μέτριο ρυθμό. Υπολείπονται 35,3 δισ ευρώ σε σχέση με τα επίπεδα του 2015».

Για το θέμα της πίεσης του ΔΝΤ για την επισκόπηση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών (AQR) ο κ. Κερέ τόνισε ότι το θέμα της εποπτείας των τραπεζών είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του SSM και πρόσθεσε ότι υπάρχει προγραμματισμός για stress tests μέσα στο 2018, πριν από την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

Ακολουθούν τα βίντεο με τις τοποθετήσεις και τις απαντήσεις στη συνέντευξη Τύπου

Keywords
Τυχαία Θέματα