Eurogroup: Ο Τσακαλώτος δεσμεύτηκε ότι το κράτος θα προστατεύσει τους συμβολαιογράφους

Του Αργύρη Παπαστάθη

Τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε κατά την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα τον Οκτώβριο σημείωσαν τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί μετά το Eurogroup της Δευτέρας, στο οποίο το θέμα της Ελλάδας συζητήθηκε μόλις για λίγα λεπτά. Ο κ. Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται, ότι οι Θεσμοί αναμένονται πίσω στην Αθήνα

στο τέλος Νοεμβρίου και ότι είναι εφικτή μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff-Level-Agreement) μεταξύ Αθήνας και Θεσμών πριν το τέλος του έτους, «το συντομότερο δυνατόν», όπως ανέφερε.

Δέσμευση Τσακαλώτου σε... ρόλο Τόσκα

To «καμπανάκι» στη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup ήλθε από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ο οποίος τόνισε την ανάγκη εύρεσης λύσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και έκανε ειδική αναφορά και στην αποχή των συμβολαιογράφων, τονίζοντας πως αποτελεί πρόβλημα και πρέπει να λυθεί ώστε να προχωρήσουν και οι πλειστηριασμοί.

Ερωτηθείς για την αποχή των συμβολαιογράφων στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε ότι το θέμα ετέθη στη συνεδρίαση και ότι η ελληνική πλευρά δεσμεύθηκε ότι θα λάβει μέτρα για την προστασία των συμβολαιογράφων που κινδυνεύουν να δεχτούν επιθέσεις ώστε να λειτουργήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Ερωτηθείς για το χρέος ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι από τώρα ως το τέλος του προγράμματος προβλέπει ότι θα συζητηθεί περισσότερο ο Γαλλικός μηχανισμός που θα δείξει πόση ελάφρυνση χρέους θα χρειαστεί η Ελλάδα στο μέλλον και ότι η διαδικασία αυτή θα αρχίσει τον Ιανουάριο.

Από την πλευρά τους, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μίλησε επίσης για καλή πρόοδο στις διαβουλεύσεις και σημείωσε την εκταμίευση της τελευταίας υπο-δόσης, ύψους 800 εκατ. ευρώ για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Νωρίτερα, θετικό κλίμα από την απογευματινή συζήτηση στο Eurogroup μετέδιδαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών καθώς σημειώνοντας ότι η συζήτηση για το ελληνικό θέμα κράτησε μόλις 2 λεπτά και «έγινε σε καλό κλίμα». Από το περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου τόνιζαν ότι οι Θεσμοί διαβεβαίωσαν το Eurogroup ότι «όλα πήγαν καλά στην πρώτη κάθοδο των κλιμακίων» στην Αθήνα. Περιγράφοντας τη στάση της ελληνικής πλευράς οι ίδιες πηγές σημείωσαν: «συνεχίζουμε χωρίς να βγάζουμε το πόδι από το γκάζι, υπάρχει δουλειά που έχει να γίνει».

Keywords
Τυχαία Θέματα