Eurasia Group: 2017, ένα έτος έντονων αναταράξεων

Ο αμερικανικός συντηρητισμός που αναμένεται να επιστρέψει λόγω του Ντόναλντ Τραμπ, η διαφαινόμενη αύξηση της επιθετικότητας από την Κίνα αλλά και μία αποδυνάμωση της Άγκελα Μέρκελ, μπορεί να καταστήσει το 2017 το «περισσότερο ευμετάβλητο» έτος από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έως και σήμερα, σε ό,τι αφορά το πολιτικό ρίσκο, όπως υποστηρίζει το think tank Eurasia Group.

«Το 2017 εισήλθαμε σε μία περίοδο γεωπολιτικής ύφεσης», υποστηρίζει το γνωστό νεοϋορκέζικο

think tank στις εκτιμήσεις του για το τρέχον έτος, αν και δεν αναμένει κάποιον... παγκόσμιο πόλεμο ή κατάρρευση θεσμών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του Eurasia Group η υφήλιος δεν θα πρέπει, πλέον, να αναμένει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προσφέρουν«προστασία». Ο Τραμπ εμφανίζεται πρόθυμος να συσφίξει τις σχέσεις του με τη Ρωσία, εμφανίζεται αρκετά «διστακτικός» ακόμη και έναντι του ΝΑΤΟ, ενώ διαθέτει στενές σχέσεις με ακραία αντιευρωπαϊκά κόμματα, όπως για παράδειγμα το Εθνικό Μέτωπο της Μ. Λεπέν.

Κινδύνους προκαλούν και οι εκλογές σε Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία, η «εκκίνηση» της διαδικασίας του Brexit, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετές αναδυόμενες αγορές, αλλά και η συνεχιζόμενη προσφυγική κρίση που εξακολουθεί να πλήττει την Ευρώπη.

Η προγραμματισμένη αλλαγή στην ηγεσία της Κίνας μπορεί να καταστήσει τον νυν πρόεδρο Xi Jinping περισσότερο επιθετικό σε ό,τι θεωρηθεί ως «εξωτερική απειλή», πιθανώς οδηγώντας και σε κλιμάκωση της κόντρας με τις ΗΠΑ, πάντα σύμφωνα με το Eurasia Group.

Keywords
Τυχαία Θέματα