Eίναι ο Ριμπολόβλεφ θύμα ή θύτης στην υπόθεση με τους πίνακες του 1 δισ.;

Έπεσε ο Dmitry Rybolovlev θύμα απάτης, ή είναι ένας έμπειρος συλλέκτης ο οποίος ήξερε τί έκανε; Ήταν ο Yves Bouvier ο εκπρόσωπός του ή απλά άλλος ένας έμπορος τέχνης;

Εξαρτάται ποιον θα ρωτήσετε. Οι ρόλοι τους οποίους έπαιζε ο καθένας είναι ομιχλώδεις, όπως και η υπόθεση της αγοράς των πινάκων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων που αγόρασε πρόσφατα ο Rybolovlev από τον Bouvier. To σκάνδαλο έχει κλονίσει τον χώρο της τέχνης.

Ο, γνωστός και στο ελληνικό κοινό, Ρώσος δισεκατομμυριούχος Rybolovlev κατηγορεί τον Bouvier, γνωστό

όνομα στον χώρο της τέχνης πως τον υπερχρέωσε 500 εκατ. μέχρι και 1 δισ. δολάρια μέσα σε μία δεκαετία για έργα των Mark Rothko, Leonardo da Vinci και Pablo Picasso.

O Rybolovlev, σε επίσημα έγγραφα που έχει καταθέσει στις αρχές του Μονακό, αναφέρει πως πίστευε πως ο Bouvier ήταν ατζέντης του, αλλά αυτός τον πρόδωσε, υπερχρεώνοντάς τον με δεκάδες εκατομμύρια για κάθε αγορά. Ο Bouvier και οι δικηγόροι του έχουν αντεπιτεθεί αναφέροντας πως οι δύο άντρες δεν είχαν ουδέποτε γραπτή συμφωνία.

Ο Rybolovlev, στον οποίο τα οικογενειακά trusts εμπιστεύονταν την επένδυση σε τέχνη αφού ήταν γνώστης του αντικειμένου και ο Bouvier βρίσκονται πια σε προφανή δικαστική διαμάχη. Εάν το δικαστήριο αποφασίσει πως δίκιο έχει ο Bouvier και πως οι δύο άντρες ήξεραν να εκτιμούν την τέχνη παρόμοια, τότε τα ντοκουμέντα θα αποδεικνύουν πως ο Rybolovlev έπρεπε να γνωρίζει για τις τιμές.

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος από την πλευρά του υποστηρίζει πως ο Bouvier του έδινε την εντύπωση πως του έκλεινε καλές συμφωνίες για τα έργα τέχνης αλλά στην πραγματικότητα "τσέπωνε" την διαφορά της αγοράς, πολλές φορές δεκάδες εκατομμυρίων. Ο Bouvier, κάτι που ενδεικνύει πως επρόκειτο για εκπρόσωπο του Rybolovlev, χρέωνε προμήθεια 2% στις περισσότερες συναλλαγές, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Ρώσου.

Η διαμάχη η οποία έγινε παγκόσμιο φαινόμενο στον κόσμο της τέχνης λόγω των ποσών που πλήρωσε ο Rybolovlev για έργα όπως το "Νο. 6" του Rothko (140 εκατ. ευρώ), αποδεικνύει την γκρίζα ζώνη που χαρακτηρίζει τον χώρο της αγοράς τέχνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα