EBRD: Χρηματοδότηση 500 εκατ. ευρώ απευθείας σε εταιρείες

Πολύτιμο «οξυγόνο» ρευστότητας προσφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) που άνοιξε πρόσφατα γραφείο στην Ελλάδα. Σήμερα η τράπεζα εξετάζει αιτήματα που υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ για απευθείας χρηματοδότηση επιχειρήσεων, χωρίς τη διαμεσολάβηση των τραπεζών. Οι επενδύσεις

της EBRD, είτε με μορφή δανεισμού είτε ως κεφαλαιουχικές συμμετοχές, θα κατευθυνθούν σε βιώσιμες επιχειρήσεις κατά προτίμηση εξαγωγικού χαρακτήρα.

Όπως γράφει η «Καθημερινή» στα χρηματοδοτικά της πλάνα περιλαμβάνεται η πιθανή συμμετοχή στο επενδυτικό πρόγραμμα της Fraport – Slentel για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, ενώ σε προχωρημένο στάδιο είναι και οι συζητήσεις για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων επιχειρήσεων στον τομέα της ενέργειας και των υδρογονανθράκων, της φαρμακοβιομηχανίας και της αγροδιατροφής.

«Κλειδί» για την ενεργοποίηση της χρηματοδοτικής στρατηγικής της EBRD είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που θα σηματοδοτήσει την ομαλή υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές και θα σημάνει σταθερότητα επενδυτικού κλίματος στη χώρα.

Σημειώνεται ότι το 2015 η Τράπεζα συμμετείχε σε 381 επενδυτικά projects, επενδύοντας 9,4 δισ ευρώ στις 36 χώρες που δραστηριοποιείται. Σε αυτά περιλαμβάνονται επενδύσεις ύψους 320 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα μέσα από τη συμμετοχή της στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, στην έκδοση ομολογιακού δανείου του ΟΤΕ και στη συμμετοχή της στο επενδυτικό Fund Diorama.

Keywords
Τυχαία Θέματα