Die Welt για Ελλάδα: 289 δισ., 8 χρόνια κρίση, ένα δημοκρατικό σκάνδαλο

Εν όψει της επίσημης εξόδου από τα μνημόνια τη Δευτέρα 20 Αυγούστου, η γερμανική εφημερίδα Die Welt φιλοξενεί άρθρο με την κριτική του Μοσκοβισί για το χειρισμό της ΕΕ στο ελληνικό ζήτημα.

Το δημοσίευμα (στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας) με τίτλο «289 δισ. ευρώ, οχτώ χρόνια κρίσης, ένα δημοκρατικό σκάνδαλο» κάνει λόγο για λήψη αποφάσεων πίσω από κλειστές πόρτες, σε ότι αφορά τις τύχες των Ελλήνων.

«Τη

Δευτέρα ολοκληρώνεται επίσημα το πρόγραμμα στήριξης του ESM για την Ελλάδα. Η Ευρωζώνη επιδιώκει πλέον η χώρα να σταθεί στα δικά της πόδια.

Λίγο πριν από το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης για την Ελλάδα, ο Γάλλος επίτροπος επέκρινε τον ρόλο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Αρχικά, η ικανότητα, τα όργανα και η πολιτική βούληση δεν επαρκούσαν για την επίλυση της κρίσης ενώ οι μεταγενέστερες αποφάσεις συχνά ήταν «καθυστερημένες και υποδεέστερες», δήλωσε ο Mοσκοβισί σήμερα.

«Τα οκτώ χρόνια κρίσης είναι πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ευθύνη είναι κοινή και για Έλληνες και Ευρωπαίους πολιτικούς», επισήμανε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.

Από το 2010, οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν εκπονήσει τρία προγράμματα διάσωσης για να αποφύγει η Ελλάδα την πτώχευση και η ΕΕ τη μετάδοση της κρίσης.

Το συνολικό ποσό που προσέφερε ο ESM ανέρχεται σε 289 δισ. ευρώ.
Σε αντάλλαγμα, η Αθήνα έπρεπε να προωθήσει σκληρές μεταρρυθμίσεις, κοινωνικές περικοπές και αύξηση της φορολογίας.

Ο Μοσκοβισί επέκρινε τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και ζήτησε μεταρρυθμίσεις.
To Eurogroup ως σώμα δεν υπόκειται σε πραγματικό δημοκρατικό έλεγχο.
«Εγώ ο ίδιος αισθάνθηκα άβολα όταν αποφασίσαμε πίσω από κλειστές πόρτες για την τύχη εκατομμυρίων Ελλήνων», δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος.

«Γι 'αυτό και χαρακτήρισα την κατάσταση ως ένα δημοκρατικό σκάνδαλο», είπε χαρακτηριστικά.
Οι υπουργοί Οικονομικών δεν ενήργησαν με κακές προθέσεις, αλλά συχνά ήταν ανεπαρκώς ενημερωμένοι ή χωρίς σαφή εντολή από τα κοινοβούλιά τους, συμπλήρωσε ο Μοσκοβισί και κατέληξε στη δήλωσή του.

«Αποκομίζω ένα σαφές μάθημα: το Eurogroup πρέπει να είναι πιο δημοκρατικό, διαφανές και να παρακολουθείται καλύτερα».

Keywords
Τυχαία Θέματα