Συμβιβασμός $7,2 δισ. μεταξύ Deutsche Bank και ΗΠΑ

Η γερμανική τράπεζα δεν προχωρά σε ΑΜΚ

Η τράπεζα Deutsche Bank συμφώνησε σε διακανονισμό 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ,

αναφορικά με την υπόθεση πώλησης "τοξικών" τραπεζικών επενδυτικών προϊόντων, την περίοδο πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης του 2008.

Πρόκειται για συμφωνία επί της αρχής, την ανακοίνωσε η διοίκηση της γερμανικής τράπεζας στη Φραγκφούρτη, χαλαρώνοντας (μερικώς) την πίεση οικονομικής ρευστότητας στην Deutsche Bank, οι μετοχές της οποίας δέχτηκαν σοβαρό πλήγμα το Σεπτέμβριο, όταν είχε γνωστοποιηθεί ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, είχε επιβάλλει πρόστιμο διπλάσιου οικονομικού ύψους.

Ο διακανονισμός έρχεται μετά από πολύμηνη αβεβαιότητα για το μέλλον της τράπεζας μετά από πληροφορίες που το περασμένο φθινόπωρο ανέφεραν ότι η αμερικανική κυβέρνηση είχε ζητήσει την καταβοή 14 δισ. δολ. από τη γερμανική τράπεζα. Ως εκ τούτου το ποσό του διακανονισμού είναι πολύ μικρότερο από τις αρχικές προβλέψεις.

Όπως ανέφερε πηγή που γνωρίζει το θέμα στο πρακτορείο Reuters, η Deutsche Bank δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου για να καλύψει τον συμβιβασμό. Η ίδια πηγή εκτιμά πως η συμφωνία θα οριστικοποιηθεί στις αρχές του 2017, πριν αναλάβει καθήκοντα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στο πλαίσιο του διακανονισμού, η Deutsche Bank θα πληρώσει αστικό χρηματικό πρόστιμο ύψους 3,1 δισ. δολαρίων και θα παράσχει ελάφρυνση ύψους 4,1 δισ. δολαρίων σε καταναλωτές (όπως για παράδειγμα άφεση χρεών από δάνεια). Ωστόσο, η τράπεζα προειδοποίησε πως "δεν υπάρχει εξασφάλιση" ότι οι δυο πλευρές θα συμφωνήσουν στα τελικά έγγραφα του διακανονισμού.

Από το καλοκαίρι του 2015 έως και το περσινό καλοκαίρι, η μετοχή της τράπεζας έχασε πάνω από τη μισή της αξία φτάνοντας σε χαμηλό 11 δολαρίων, λόγω της αύξησης των φόβων για το μέλλον της τράπεζας, ωθώντας κάποια hedge funds να αποσύρουν το ρευστό που είχαν στην τράπεζα.

Από τις αρχές Νοεμβρίου, πάντως, η μετοχή της παίρνει μέρος στο ευρύτερο ράλι των τραπεζικών μετοχών, λόγω προσδοκιών ότι η εκλογή Τραμπ, ενός παραδοσιακού και μακροχρόνιου πελάτη της DB, ίσως σημάνει αλλαγή στάσης των ΗΠΑ προς τις τράπεζες.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα προβλήματα για τη Deutsche Bank δεν σταματούν με τη συμφωνία διακανονισμού, καθώς βρίσκεται υπό έρευνα για χειραγώγηση ξένου συναλλάγματος, για ύποπτα trades μετοχών στη Ρωσία αλλά και για παραβιάσεις των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν και άλλων χωρών. Ήδη από το 2012, έχει καταβάλει πάνω από 12 δισ. ευρώ σε δικαστικές διαμάχες.

Keywords
Τυχαία Θέματα