DW: Είναι οι φυλακές, φάμπρικες τρομοκρατών;

Σε μια φυλακή νότια του Παρισιού κάτι φαίνεται να αλλάζει από τότε που ανέλαβε ο Στεφάν Σκοτό, το φθινόπωρο του 2014. Κατέταξε τους κρατουμένους ανάλογα με το βαθμό κινδύνου ριζοσπαστικοποίησης και του ξεχώρισε από τους υπόλοιπους κρατούμενους. "Το θέμα είναι να προστατεύσεις την πλειονότητα από μια μειονότητα" δηλώνει σήμερα. Στην αρχή, το γαλλικό υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν πολύ συγκρατημένο, ωστόσο άλλαξε στάση μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο σατιρικό

περιοδικό Charlie Hebdo και το εβραϊκό σουπερμάρκετ.

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα προσέδωσαν μια άλλη δυναμική στην ιδέα. Για παράδειγμα, οι δράστες των επιθέσεων Σερίφ Κουασί και Αμεντί Κουλιμπαλί γνωρίστηκαν στη φυλακή. "Οι φυλακές είναι ένα εκκολαπτήριο τρομοκρατών" δήλωσε πέρυσι ο Ζιλ ντε Κερσόν, επιτετραμμένος της ΕΕ για θέματα τρομοκρατίας.

Εδώ και λίγο καιρό στη γαλλικές φυλακές λειτουργούν πέντε ειδικές μονάδες, οι οποίες ασχολούνται με νέους, που έχουν την τάση ριζοσπαστικοποιιήσης και προσπαθούν να τους μεταπείσουν. Διοργανώνουν κύκλους συζητήσεων και συναντήσεις με θύματα τρομοκρατίας ή ιστορικούς επιχειρώντας να τους ευαισθητοποιήσουν και να τους αποτρέψουν. Οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν αυτή τη δράση έχουν ειδική εκπαίδευση και κάθε μονάδα διαθέτει χώρο για 20 κρατούμενους.

Ένα πρόγραμμα που θα έπρεπε να επεκταθεί

"Εάν δείξουμε σε αυτούς τους ανθρώπους ότι ενδιαφερόμαστε και ότι δεν βρίσκονται στο περιθώριο, τότε ίσως μπορέσουμε να κλείσουμε το ρήγμα" δήλωσε πρόσφατα στους δημοσιογράφους η Ζεραλντίν Μπλιν, υπεύθυνη του προγράμματος.

Η ειδική αυτή ομάδα των κρατουμένων έχει κάποιες κοινές δραστηριότητες, όπως αθλητισμό για παράδειγμα. Ο Στεφάν Σκοτό δηλώνει πως το πρόγραμμα δεν απευθύνεται σε ακραίους ισλαμιστές που βρίσκονται στην απομόνωση, αλλά σε ανθρώπους που πιστεύουν ότι υπάρχουν τα περιθώρια να αλλάξουν.

Το πρόγραμμα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και πολλά ερωτήματα δεν έχουν πλήρως διευκρινιστεί, όπως για παράδειγμα, ποια είναι τα κριτήρια επιλογής των φυλακισμένων. Επίσης, συχνά πλέον παρατηρείται το φαινόμενοι οι φυλακισμένοι να μην εκδηλώνονται ανοιχτά για τις πεποιθήσεις τους. Σημαντικό πάντως είναι πως υπάρχει μια τέτοια πρωτοβουλία , η οποία θα ήταν χρήσιμο να βρει μιμητές και σε άλλες φυλακές.

Πηγή: Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα