D.B.: Τι θα κερδίσουν οι ελληνικές τράπεζες από την πώληση των ομολόγων EFSF

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αγοράζει τα ομόλογα του EFSF που κατέχει ο ελληνικός κλάδος θα φέρει θετικές εξελίξεις, εκτιμά σε νέα της έκθεση η Deutsche Bank, η οποία αναμένει ότι θα μειωθεί και η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών

από τη χρηματοδότηση της Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως αναφέρει το bankingnews.gr που παρουσιάζει την 7σέλιδη ανάλυση της γερμανικής τράπεζας με τον τίτλο «Covered Bond and Agency Update - EFSF holdings of Greek banks PSPP eligible, Atlante and Italian CB», η Deutsche Bank υπενθυμίζει στους επενδυτές ότι οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν περί τα 37 δισ. ευρώ ομόλογα του EFSF.

Μέχρι στιγμής, αυτοί οι τίτλοι είχαν περιορισμούς στην εκμετάλλευσή τους, αλλά σύμφωνα με το Bloomberg, άρθηκαν αυτοί οι περιορισμοί, επιτρέποντας στις ελληνικές τράπεζες να ενταχθούν στο πρόγραμμα PSPP της ΕΚΤ. Στην ουσία, θα πρόκειται για μία έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση προς τα ελληνικά ιδρύματα και θα παρέχεται η δυνατότητα μείωσης του ισολογισμού τους.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει τις πωλήσεις των ομολόγων του EFSF στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Ως εκ τούτου, η πώληση οδηγεί σε ένα σημαντικό κέρδος και μειωμένη χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα, αναφέρει η Deutsche Bank.

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, η πράξη PSPP της ΕΚΤ αναφέρεται στην αγορά ομολόγων στην "δευτερογενή αγορά".

Δεδομένου ότι η πώληση ομολόγων του EFSF που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ θεωρείται «δευτερογενής αγορά», η αρχική μεταφορά των ομολόγων από τον EFSF προς τις ελληνικές τράπεζες φαίνεται να θεωρείται «πρωτογενής αγορά».

Κατά την άποψή της, αυτό δείχνει την ευελιξία που εφαρμόζεται από την ΕΚΤ σχετικά με την πράξη PSPP, επιβεβαιώνοντας τη δήλωση του Draghi στις 3 του Σεπτέμβρη του 2015 ότι «οι τεχνικές πτυχές δεν θα σταματήσουν την ΕΚΤ από την πλήρη εφαρμογή του QE».

Όπως σημειώνει η ανάλυση, αυτό υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει unchartered διαδρομές για να εκτελέσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της.
Όσον αφορά τον κίνδυνο για τον ισολογισμό της ΕΚΤ, τονίζει ότι τα ομόλογα EFSF, σε αντίθεση με εκείνα του ESM, δεν έχουν καθεστώς προτιμώμενου πιστωτή.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ομόλογα EFSF - ESM συνολικού ύψους 36,6 δισ. ευρώ:

-Η Πειραιώς 13,7 με 13,9 δισ.
-Η Εθνική 8,8 δισεκ.
Eurobank 9,9 δισεκ.
Alpha bank 4,2 δισεκ.

Αν και εφόσον η ΕΚΤ αγοράσει το 50% των ομολόγων αυτών αυτό σημαίνει ότι το κέρδος που θα έχουν οι τράπεζες και θα το εγγράψουν στη χρήση 2016 είναι:

Πειραιώς: μέσο κέρδος 131,9 εκατ
Εθνική: 72 εκατ
Eurobank: 131 εκατ
Alpha Βank: 43 εκατ

Αν και ο Μάριο Ντράγκι έκανε λόγο για αγορά του 50%, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΚΤ σχεδιάζει να αγοράσει το 25% των συγκεκριμένων ομολόγων που διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες.

Τότε, το κεφαλαιακό όφελος θα ανέρχεται σε 180-190 εκατ. ευρώ

Keywords
Τυχαία Θέματα