Bullard (Fed): Το πετρέλαιο ίσως καθυστερήσει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να φθάσει το 2%

Η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών πετρελαίου μπορεί να μειώσει τις προσδοκίες μας για τον πληθωρισμό καθιστώντας δυσκολότερο το έργο της Fed ώστε αυτός να φθάσει στον επιδιωκόμενο στόχο, επισήμανε ο πρόεδρος της Fed στο Σαιντ Λούις, James Bullard σε σημερινές του δηλώσεις.

«Οι προσδοκίες ενός χαμηλού πληθωρισμού

μπορεί να τον κρατήσουν πραγματικά σε χαμηλά επίπεδα, καθιστώντας πιο δύσκολο το έργο της Fed να πιάσει τι στόχο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο James Bullard. Τόνισε δε πως «όταν οι τιμές του πετρελαίου σταθεροποιηθούν, ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2%, αν και μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ό, τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα».

Δεδομένου ότι η δραματική πτώση του πετρελαίου ξεκίνησε το 2014 αξιωματούχοι της Fed έχουν επιμείνει ότι οι τιμές βρίσκονται προσωρινά στα επίπεδα αυτά, φθάνοντας κάποια στιγμή σε ένα σημείο που θα επιτρέψουν στον πληθωρισμό να αγγίξει το στόχο του 2% που έχει ορίσει η Fed.

Από την πλευρά του ο Bullard δήλωσε ότι οι πολύ χαμηλές τιμές του πετρελαίου αν και αποτελούν αρνητικό παράγοντα για τις ΗΠΑ, λειτουργούν θετικά τις καταναλωτικές δαπάνες και τα επίπεδα ρεκόρ στις πωλήσεις αυτοκινήτων.

Αλλά πρόσθεσε ότι και οι δύο αυτοί παράγοντες που βασίζονται στην αγορά και στις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν καταγράψει πτώση, και η συνεχιζόμενη πτώση τους «γίνεται ανησυχητική».

Keywords
Τυχαία Θέματα